Megszavazták a jövő évi programot - évértékelő közgyűlést tartott a Jókai Kör


2012-01-12 21:04:20  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Megszavazták a jövő évi programot - évértékelő közgyűlést tartott a Jókai Kör főképe
Ma délután tartotta a nagy múltú Jókai Kör hagyományos évértékelő közgyűlését a Nátusban. Elsőként Válint Magdolna, a kör titkára ismertette a megjelent tagokkal a Jókai Kör 2011-es évi tevékenységét. Mint mondta, a tagság által 2011 év elején elfogadott programtervezet megvalósítására törekedtek az év folyamán. 
- Célunk volt a Kör több évtizedes kulturális, irodalmi és művészeti tevékenységének továbbfejlesztése. Örömmel tudatom, hogy a 2011-es évben kitűzött céljainkat sikerült megvalósítani. Koszorúzó emlékünnepélyeink hagyományként kerülnek be éves programunkba. Névadónk születésnapjának évfordulóján Révkomáromban emlékeztünk, ahol dr. Hermann Istvánnal, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatójával és Mácza Mihállyal révkomáromi kulturális igazgatóval közösen helyeztük el a megemlékezés virágait. Jókai halálának évfordulóján Grőber Attila, a Türr István Gimnázium és Kollégium tanára méltatta munkásságát. Az ünnepi hangulatot fokozta Timár Adelina és Müller Kata tanulók versmondása.  Az 1848-as városi koszorúzó emlékünnepélyen is szép számmal képviseltette magát az egyesület tagsága - mondta Válint Magdolna.
A kör irodalmi rendezvényei is sikeresen lezajlottak az év folyamán. A Jókairól – Jókaitól című irodalmi összeállításban különleges, pápai és komáromi vonatkozású versek kerültek bemutatásra, valamint Jókai humoros írásával lepték meg szervezők a hallgatóságot, Tallérosi Zebulon levele mosolyt csalt a részvevők arcára. 2011-ben Rejtelmek címmel zajlott a költészet napi József Attila emlékest, amelyen Kerecsényi Zoltán, a Jókai Kör Igazgatótanácsának tagja emlékezett meg a költészet napjáról. Az alkalomra az Irodalmi Önképzőkör a hagyományos elemek mellé újdonsággal is készült: a költő kevésbé ismert írásaival ismertette meg az érdeklődőket, s irodalmi színpadi jelleggel állt ki a pódiumra, mozgást is csempészve a versmondásba. A rendezvényt Orgona László gitárművész és felesége Tekán Kinga, a nemrég elhunyt Utassy József költő megzenésített verseinek előadásával tette még hangulatosabbá, emlékezetesebbé. Az irodalmi anyagot Bódi Lászlóné, az Irodalmi Önképzőkör vezetője állította össze.  Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész, a Jókai Kör örökös és tiszteletbeli tagja - egy korábbi előadás folyatásaként - a Jókay család Hathalmi birtokának 1941-ig behatárolható életéről tartott ismertetőt, valamint a birtokot húsz évesen vezető Jókay-Ihász Lajos Németországba, majd Amerikába történő kijutását ismertette.  Az érdeklődők egy őszi irodalmi esten Mátyus Aliz író, szociológus, a Szín - Közösségi Művelődés című folyóirat főszerkesztőjének tolmácsolásában Mátyus Ferenc életéről, valamint a hadifogságban töltött éveiről hallgathattak szívszorító előadást.  Ács Bódog, az Obsitos főstrázsamester volt a Jókai Kör vendége a könyvtár olvasótermében, ahol novelláiból hallhatott válogatást a kultúraértő és szerető közönség. A nyugállományú katonatiszt novellái, elbeszélései, válogatásai, visszaemlékezések.  Az íróval Bakody Lászlóné, a Kör alelnöke beszélgetett. Az irodalmi délutánon Müller Kata, a Pápai Református Kollégium "TÁNC-LÁNC" Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulója népdalokat adott elő.
- Igyekeztünk figyelni a jeles napok eseményeire, évfordulóira, így került az elmúlt év programjába Liszt Ferenc jeles zeneszerző, zongoravirtuóz.  Indításképpen Molnár Lajos festőművész, grafikus, a Kör Igazgató Tanácsának tagja bevezetett bennünket Liszt Ferenc korának képzőművészetébe. Az előadó a kor híres festőit, szobrászait, azok munkásságát, alkotásaikat és a kor jellegzetes irányzatait ismertette részletesen. Ezt követően ellátogattunk Doborjánba, egy burgenlandi településre, ahol 1811. október 22-én született Liszt Ferenc. Az emlékház helyiségeit körbe járva, s hallgatva Makkai Ferenc nyugdíjas tanár, kedves tagtársunk gondolatait a nagymesterről egyre jobban megformálódott bennünk a kép Liszt jelleméről, munkásságáról.  Tiszteletünk jeléül elhelyeztük a megemlékezés virágait a művész szobránál.  Következő megállónk Sopron volt, ahol Bakody Noémi várt bennünket, vele is felkerestük a Liszt emlékhelyeket. Első megállónk a Liszt Szalon volt, ahol kis koncertet hallgathattunk a mester műveiből. A kellemes pihenő után Góór Judit tanárnő vezetésével elindultunk a soproni zegzugos utcácskákon, s meghatottan álltunk meg egy-egy Lisztre emlékeztető emléktáblánál, szobornál, épületnél. A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum maradandó élmény volt számunkra. Látogatásunk befejezéséül Gulyás István csodálatos zongora koncertjében volt részünk. Az emléksorozat záró programjának háziasszonya Szanyiné Csepregi Ilona volt, aki úgy állította össze a műsort, hogy a zeneszerző életének legfontosabb momentumai kerüljenek reflektorfénybe, különös tekintettel Liszt köztudottan erős magyarságtudatára. A műsorban a Bartók Béla Zeneiskola tanárai: Édes Lászlóné, Horváthné Eisenbeck Ágota és továbbképző osztályos növendékei Németh Mónika, Tuska Dániel közreműködésével Liszt művek csendültek fel. A rendezvényeken az Irodalmi Önképzőkör tagjai is részt vettek - összegezte az év egyes eseményeit a titkár.
Válint Magdolna szerint az időjárás is kegyes volt a körhöz az elmúlt évben, hiszen hagyományos kirándulásaik kellemes időben zajlottak. Elsőként Budapesten a Munkácsy-kiállítás képeit nézték meg a tagok, melyek, mint mondták, maradandó élményt nyújtottak számukra, majd a Petőfi Múzeumba átérve megnézték Zoob Katalin divattervező Textúrák című kiállítását is.
Egy másik alkalommal felfedezték az Őrség egy kis részét, Őriszentpétert, az Őrség "fővárosát", Szalafőt, a legarchaikusabb települést, Bajánsenyét, a gazdasági és kulturális központot, Magyarszombatfát, a gerencsérek földjét, Velemért, a béke szigetét, és nagy élmény volt számukra a Vadászati Kiállítás megtekintése is.
Novemberben Jókai Mór unokahúga, Vály Mari tiszteletére állított emléktáblát Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Kör Egyesület. Az ünnepi megemlékezést Fejes Sándor helytörténésztől, a Jókai Kör örökös és tiszteletbeli tagjától hallhatták a jelenlévők. Az emléktáblát dr. Áldozó Tamás polgármester és Adorján Zoltán, a Kör alelnöke leplezte le. A Református Kollégium Gimnáziumának tanulói, Dóczi Barna és Lőwenberger Patrik versmondással tették színvonalasabbá az ünnepi alkalmat. A hagyományos teaest volt a 2011-es év befejező programja, melyen a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda Pillangó csoportja vendégszerepelt, Besenyő Ágota és Nagyné Kalmár Anita óvodapedagógusok vezetésével.
A programunkon kívül számos városunkban zajló események résztvevői, szereplői voltunk, mint például könyvbemutatók, irodalmi délutánok, levéltári rendezvények, megemlékezések. A legemlékezetesebb a Siketek Világnapja volt, ahol jeltolmács közvetítette irodalmi műsorunkat, de a Pedagógus Művelődési ház jubileumi ünnepélyének is aktív résztvevői voltunk. Örömteli és szomorú események is zajlottak az elmúlt évben. Egy örömteli esemény történt augusztus 20-án. Huszár János helytörténészt, a kör örökös és tiszteletbeli tagját államalapító Szent István királyunk ünnepén, egy gazdag életút méltó összegzésének tiszteletére, dr. Pintér Sándor belügyminiszter, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesítette. Elhunyt szeretett és nagyra becsült volt elnökünk, a Jókai Kör örökös és tiszteletbeli tagja, Erdő Imréné, aki szívvel, lélekkel vett részt 1984-ben a Kör újjáalakulásában, rendezvények előkészítésében, létrehozásában, önképzőköri foglalkozások lebonyolításában. Elhunyt Sárközi Antalné, a Jókai Kör Igazgatótanácsának tagja, az Irodalmi Önképzőkör aktív résztvevője, az egyesület segítőkész támogatója. Szerette az embereket, s minden olyan értéket, ami jobbá teszi a világot. Búcsúzzunk a másokkal együtt érezni tudó barátoktól, szeretettel őrizzük emléküket. Köszönettel tartozunk mindazon intézmények vezetőinek, akik térítés nélkül ajánlották fel helyiségeiket rendezvényeink megtartásához. Köszönettel tartozunk azoknak a személyeknek az önzetlen felkészülésért, munkáért, mellyel vállalták az elmúlt évben, hogy rendezvényeink színvonalát emeljék. Köszönjük a tagságnak, hogy rendezvényeinket látogatják, mert ez igazából az elismerése a munkánknak - így értékelte beszámolójában Válint Magdolna a 2011-es évet. 
A beszámolót a megjelent tagság egyhangúan elfogadta, majd a jövő évi programokról döntöttek a résztvevők. A Jókai Kör 2012-ben is megemlékezik névadójáról, idén is lesz filmvetítés és kirándulás a kör életében. Ezt követően a pénzügyi beszámolót is ellenszavazat nélkül megszavazták a jelenlévők. A közgyűlés során felmerült több probléma is, mint például a taglétszám csökkenése és annak okai. A jövőt illetően Veszpréminé Turtsányi Valéria elnök  elmondta, szeretné, ha a jelenleg 166 főt számláló egyesület életében a 2012-es év során elterjedne az önkéntesség elve, ennek kapcsán több civil program lebonyolítását tervezi a következő hónapokban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!