„Amíg autók lesznek, addig szükség lesz a géplakatosokra” - Előadás az Ipartörténeti Körben


2012-01-12 06:53:10  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Amíg autók lesznek, addig szükség lesz a géplakatosokra” - Előadás az Ipartörténeti Körben főképe
Az Ipartörténeti Kör tegnap délután tartotta a 2012-es év első összejövetelét, melyen Szabó Tibor géplakatos, a Pápa és Térsége Ipartestület elnöke beszélt szakmájáról, amelyet a városban egyedülálló módon űz.
Szabó Tibor 1953-ben született Pápán, második gyermekként a családban.
- Általános iskolai tanulmányait a Zalkában, majd a középiskolait az Acsádyban  mint géplakatos végezte el. Dolgozott a ma Papp gumiként működő műhelyben, majd később önálló vállalkozása mellett, a Pápa és Térsége Ipartestület elnökévé választották.
Nagyon szerettem Józsi bácsinál dolgozni1978-1982 között. Rendkívül jó, baráti kapcsolat alakult ki köztünk. Sokat köszönhetek neki, hiszen mindig segítőkész volt velem szemben. Amikor Kárpáti Béla bácsi meghalt, akkor azt mondta nekem: Tibi itt a műhely, nem gondolod, hogy kéne valamit vele kezdenünk? Ha közlekedni kell, akkor ahhoz autó kell, az autóhoz pedig gumi, az pedig kopik a fékpofával és a tárcsával együtt. A szomszédban volt ez a műhely, ahol aztán el is kezdtem a munkát, a fékbetéteket és a kuplungtárcsákat gyártottam. Dolgoztam cégeknek megrendelésre és magánszemélyeknek egyaránt, ipari fékbetéteket és fékpofákat készítettem. 1985 óta a Dózsa György utcai lakásomnál alakítottam ki a műhelyemet, ahol jelenleg is dolgozom - mondta Szabó Tibor.
Szabó Tibor elárulta azt is, az egészen pici motorfékpofáktól a nagy kamion fékbetétekig mindent gyárt.
- A mai világban fogyasztói társadalomban élünk. Én mégis úgy gondolom, hogy a környezettudatos életnek köszönhetően meg kell megbecsülnünk az iparosok kiváló szaktudását. Igaz, hogy a nagy autógyártók már beszállítókkal dolgoztatnak, mégis úgy érzem, hogy az én szakmám, a kuplungtárcsa és fékpofa gyártása, a legfontosabb, hiszen ezek nélkül az autó nem működne, így ez a szakma sosem halhat ki - tette hozzá a géplakatos.
Szabó Tibor 2001 óta a Pápa és Térsége Ipartestület elnöke is. Tavaly óta már a nyugdíj mellett űzi az ipart, lelkesen és precízen.
Előadását régi fotók és saját gyártású fékpofa és kuplungtárcsa bemutatásával zárta.
A kör soron következő találkozóját február 8-án a tűzoltóság meglátogatásával tölti.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!