Ötvenezer forint bírság a tilosban dohányzásért


2012-01-10 19:52:24  | cikk: HuHa  | 


Ötvenezer forint bírság a tilosban dohányzásért főképe
-Ez egy dohányzó kávéház volt, emiatt is szerettek a vendégeink ide járni, hiszen itt kényelmesen kávézhattak és cigarettázhattak – meséli az egyik belvárosi vendéglátóhely tulajdonosa Takács Antal. Január elsejétől azonban itt is eltűntek az asztalokról a hamutálak, a levegő érezhetően tisztább lett, a bejárati ajtó mellett pedig megjelent egy kültéri hamutál. A szórakozóhely vezetője eddig nem vette észre, hogy kevesebben látogatnák a kávéházat a dohányzási tilalom miatt.
-Az a tapasztalatom, hogy akik eddig idejártak, azok most is betérnek hozzánk, annak ellenére, hogy már nem lehet rágyújtani – mondta el az első hétre visszatekintve az üzletvezető. A dohányzóhelyet az ajtó mellett jelölték ki, aki rá akar gyújtani, most ott teszi meg. Probléma egyébként nem adódott a dohányzás szigorú korlátozását jelentő törvényi módosítás érvénybe lépése óta, a vendégek tudomásul vették, az új jogszabály rendelkezéseit és senki nem próbált meg rágyújtani azóta a kávéházban –mesélte. A város vendéglátó helyei előtt mindenütt állnak kültéri hamutartók, néhány helyen pedig már tábla is jelzi, hogy az a kijelölt dohányzóhely.
A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosítása szigorúan szabályozza azoknak a helyeknek a sorát, ahol nem lehet rágyújtani 2012. január elseje óta. A jogszabály jelentősen korlátozza a közterületeken való dohányzást és teljesen kitiltja az egészségügyi és oktatási intézményekből.
-Nem lehet dohányozni és nem lehet szabadtéren sem kijelölni dohányzóhelyet a közoktatási intézményekben – általános és középiskolákban -, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézményekben – bölcsődékben, óvodákban, lakásotthonokban -, valamint az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál. Nem lehet továbbá dohányozni a közforgalomban közlekedő vonatokon és autóbuszokon. A törvény tiltja a dohányázást a munkahelyek és közforgalmú intézmények zárt légterű helyiségeiben is, így a polgármesteri hivatalokban, vendéglátó egységekben, postákon, boltokban, művelődési házakban, bevásárló központokban, irodaházakban és még hosszan lehet sorolni a törvény által közforgalmú intézmény kategóriába sorolt helyeket – sorolta a jogszabály rendelkezéseit dr. Duga Erika kistérségi tisztifőorvos.  Szabadtéri dohányzóhely kijelölésére azonban bizonyos esetekben lehetőséget ad a törvény. Ezeknek azonban olyan helyen kell lenniük, hogy ne essenek a nemdohányzók közlekedési útvonalába.
-Ilyen dohányzóhelyeket lehet létesíteni a közintézmények ügyfélforgalom előtt nyitva álló területein, a munkahelyeken és a közterületeken. A közterületek esetében azonban az 5 méteres szabályt be kell tartani, vagyis a játszótér, vasúti- és autóbusz megálló határvonalától 5 méteren kívül engedélyezett csak a dohányzás. Épített határok hiányában a megállót jelző tábla 5 méteres sugarú körén belül tilos a dohányzás. Ugyanez vonatkozik a közforgalmú intézményekre is, tehát annak bejáratától 5 méteres körben a törvény tiltja a dohányzást – mondta el dr. Duga Erika. A jogszabály ez alól egy kivételt engedélyez, ez pedig a vendéglátóhelyekre vonatkozik. Ezek esetében, ha a beépítettség olyan, hogy az 5 méteren kívüli dohányzóhely kijelölése nem lehetséges, akkor ott e határvonalon belül is rá lehet gyújtani.
A törvény előírásainak betartását több szerv is hivatott ellenőrizni, a saját hatáskörének szabályai szerint. Ezek egyike a népegészségügyi hatóság (volt ÁNTSZ), mely már meg is kezdte az ellenőrzéseket. Első körben az egészségügyi és közoktatási intézményeket valamint a vendéglátóhelyeket vizsgálják, de a napi munka során máshol is lehet számítani ilyen ellenőrzésekre. 
-A jogszabály három hónap toleranciát engedélyezett, vagyis április elsejéig nem büntetünk szabálytalanság esetén, de határozattal felhívjuk a figyelmet a jogsértő magatartás megszüntetésére és a törvény előírásainak betartására – fogalmazott a tisztifőorvos, hozzátéve, áprilistól súlyos egészségvédelmi bírságot kell fizetnie a törvényt megsértőknek. Aki a tilalmat, korlátozást megsérti húszezertől ötvenezer forintig terjedő bírságra számíthat, a helyszíni bírság mértéke pedig harmincezer forint. Ha valaki a kijelölésre, korlátozások betartásának ellenőrzésére vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti százezer és kettőszázötvenezer forint közötti összegre bírságolható, a törvényt megsértő intézmény, szervezet, cég, üzembentartó, egységvezető pedig akár két és fél millió forint bírsággal is sújtható - tudtuk meg dr. Duga Erikától.
(A témát folytatjuk.)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!