A fűtési szezont a bűnözők is kihasználják


2012-01-08 17:22:16  | cikk: HuHa  | 


A fűtési szezont a bűnözők is kihasználják főképe
A téli időszakban megszaporodnak a tűzifával kapcsolatos jogsértések, vannak, akik saját célra lopnak fát, mások viszont vagyonszerzés céljából pusztítják az erdőket. A Pápai Rendőrkapitányságnál mindkét jogsértésre több példa is akadt az elmúlt hónapokban – adott tájékoztatást Császárné Elek Veronika alezredes.
-Családi házas területeken gyakran látni lassan haladó kisplatós tehergépjárműveket, amelyek fát árulnak. Ezek a kereskedők olykor jóval ár alatt kínálják a tűzifát, amit esetleg azért tehetnek meg, mert lopásból származó árut kínálnak, vagy nem is a faeladás a céljuk, hanem az, hogy kifigyeljék, hol élnek magányos, idős emberek, akiket aztán később más módon megkárosíthatnak. Olyan is előfordult, hogy a vásárlónak felajánlották, hogy segítenek berakni a fát az udvarba, és míg ketten valóban segítettek, harmadik társuk a nyitva hagyott lakásba beosonva eltulajdonította az ott élők értékeit. A mennyiséggel is csalhatnak az illegális fakereskedők, ilyenkor egy bizonyos mennyiséget kifizettetnek a vevővel, de csak kevesebb fát raknak le az autóról – figyelmeztetett a kiemelt megelőzési főelőadó, javasolva, hogy csak az ismert kereskedésekből vásároljanak tűzifát azok, akik fával fűtenek.  A másik jellemző jogsértés, hogy saját célú falopás. Gyakori, hogy önkormányzatok, magánszemélyek, cégek erdeit károsítják meg a tolvajok, oly módon, hogy illegálisan vágnak fát, vagy a kivágott, sarangba gyűjtött fát lopják el, esetleg az erdőben talált vastagabb ágakat viszik haza.
-Ezzel általában szabálysértési értékre (húszezer forint alatt) elkövetett lopást követnek el a tolvajok. Ezeknek a jogsértéseknek az elbírálása már a rendőrségre tartozik, vagyis az előkészítő eljárást a rendőrség folytatja le, majd a városi bíróság hoz döntést a büntetésről. A bíró százötvenezer forintig terjedő bírsággal sújthatja a tolvajt, de hatvan napig terjedő elzárást is kiszabhat az elkövetőre, sőt a fiatalkorú elkövető is büntethető harminc napos elzárással – mondta el Császárné Elek Veronika. Az ilyen típusú cselekmények felderítése nem könnyű, de több falopási ügyet felgöngyölített már a pápai rendőrség. A közelmúltban az illetékességi terület egyik településéhez tartozó erdőből rendszeresen vágták ki illegálisan a fákat, amit egy helybeli fakereskedőnek adtak el az elkövetők, aki annak ellenére megvette és továbbértékesítette a fát, hogy tudta, lopásból származik. Ezt az ügyet is sikeresen felderítették a kapitányság munkatársai. Egy másik esetben hónapokon át termelte ki az egyik falu önkormányzatának tulajdonában lévő erdő fáit egy család. A helybéli család hét tagja ellen eljárás indult, közülük öt főt őrizetbe is vettek. Az elkövetők elismerték tettüket.
Falopás előfordul a pápai környéki erdők legnagyobb részét kezelő Bakonyerdő Zrt-nél is, szerencsére nem nagy mértékben. Évente mintegy száz köbméter fát tulajdonítanak el, főként úgy, hogy a meglévő farakások egy részét viszik el.
-Tizenöt millió köbméter fa van a Bakonyban, ehhez képest a száz köbméter mennyiségű lopás nem jelentős, de természetesen nagyon vigyázunk az erdeinkre – mondta el Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. ellenőrzési osztályvezetője, hozzátéve – elenyésző mennyiségben vágnak ki élő fákat a tolvajok, inkább a vállalkozóink által sarangba rakott fát dézsmálják meg, vagy úgy, hogy az egészet ellopják, vagy csak a sarang tetejét szedik meg.
Az osztályvezető elmondta, munkaidőben folyamatosan mozognak az erdészek és a vállalkozók, ilyenkor kevés esélyük van a tolvajoknak, munkaidőn kívül pedig védelmi szolgálattal védik az erdőt a tolvajoktól. Esténként és hétvégeken saját szakembereik mozognak a területeken és a szükséges intézkedés foganatosításával eltávolítják az illetékteleneket az erdőkből, de a Pápai Rendőrkapitánysággal kötött megállapodásnak megfelelően rendőröket is bevonnak az erdők védelmébe. Ezzel a védelmi szolgálattal egyébként nemcsak a tolvajokat, hanem a quadozókat, az engedély nélkül közlekedőket és egyéb illegális tevékenységet végzőket is kiszűrik – tudtuk meg Horváth Ivántól. A Bakonyerdő Zrt. erdőiben már az idei szezonban is fogtak fatolvajokat, akik kisebb mennyiségű fát próbáltak eltulajdonítani, ellenük és minden hasonló cselekményt elkövető ellen rendőrségi feljelentést tesz a vállalat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!