Magyar Örökség-díjat kapott a Pápai Református Kollégium


2012-01-07 15:31:29  | cikk: Tóth Tamara  | 


Közel ötszáz éve öregbíti városunk hírnevét a Pápai Református Kollégium. A nagy múltú intézmény tavaly, december végén újabb rangos elismerésben részesült, ugyanis a Magyar Örökség és Európa Egyesület a beérkezett javaslatok alapján „A magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemelése érdekében tett évszázados szolgálataiért” Magyar Örökség-díjjal tüntette ki a pápai refit. A Pápai Református Kollégium több évszázados hit- és nemzetmegtartó nevelői és tanítói szolgálata magyar örökség, így a Kollégium bekerült a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma Aranykönyvébe.
A díjról szóló oklevelet és aranyjelvényt a fenntartó Dunántúli Református Egyházkerület képviseletében Steinbach József püspök vette át Kelemenné Farkas Márta kuratóriumi tagtól a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében december 17-én. A kitüntetett intézmény évszázados szolgálatait dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Pápai Református Teológiai Akadémia tanszékvezető egyetemi tanára méltatta, aki laudációjában az elődök hagyatékénak megőrzését hangsúlyozta.
A Pápai Református Kollégium keretében négy intézmény működik - a Pápai Református Teológiai Akadémia, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskola, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, a Pápai Református Kollégium Tánc- Lánc Művészeti Alapiskola -, melyek népes delegációval képviseltették magukat az átadó ünnepségen - tudtuk meg Kovács Péter megbízott igazgatótól.
A Kollégiumot rövid műsor előadásával bízták meg a jeles alkalomra, így a Művészeti Szakközépiskola diákjai, valamint a Teológia és Gimnázium összevont énekkara Veresné Petrőcz Mária és Kántor Péter karnagy vezényletével az ünnepséget csodálatos énekszóval gazdagították.
- Ez a kitüntetés egy hatalmas nagy erkölcsi megbecsülést jelent számunkra, folytatjuk ugyanúgy a munkát tovább, hiszen azt jutalmazták, amit eddig végeztünk. Nagyon örülünk neki és nagyon köszönjük a díjat a Magyar Örökség kuratóriumának, Hámori József professzornak. Meg kell említenem a kezdeményezőket és azokat is, akik mellénk álltak. Tavaly iskolánk egykori tanára, A. Tóth Sándor kapott posztumusz díjat, majd az ő fia, A. Tóth Gábor Sándor kezdeményezte és javasolta intézményünket a rangos kitüntetésre. A jó ügy mellé és az aláírásgyűjtési kampány mögé felsorakoztak öregdiákjaink is, többek között Tóth Kálmánt, Horváth Kálmánt, Varga Péter professzor urakat illetve Csoóri Sándort mindenképpen meg kell említenem - mondta el kérdésünkre Kovács Péter.


Képek:

nincsenek képek

A Magyar Örökség-díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: mindenkinek módjában áll díjra javasolni általa arra érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj Bírálóbizottságának tagjai, akik neves tudósok, művészek, tanárok, történelmi  egyházak képviselői közül kerültek ki,  kizárólag az így beérkezett javaslatokból választják ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat, aranyjelvényt és oklevelet osztanak ki kulturális műsor keretében.

A 480 éves Pápai Református Kollégium nem az első Református Kollégium, ami e kitüntető  címben részesült. A Kolozsvári Református Kollégium 2007-ben, a Lónyay utcai Református Gimnázium és Kollégium 2006-ban és a Sárospataki Református Kollégium 2005-ben  kapta meg az elismerést.
Idén városunk egyik büszkesége mellett Solt Ágoston és felesége, Csókos Varga Györgyi, Mikulás Ferenc, Rátai Dániel és a magyar katonai térképészet került be a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumába.
A Magyar Örökség és Európa Egyesület közlése szerint Csókos Varga Györgyi az általa létre hozott Etyeki Műhelyért, alkotó és kutató munkájáért kapja a díjat. A Schulek házaspár nemzetszolgálatáért, Mikulás Ferenc a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban végzett munkájáért, Rátai Dániel feltaláló világhírű találmányáért, a Leonar3Do háromdimenziós rajzoló szoftverért, Szíjártó István pedig az általa szervezett Balaton Akadémia Táj- és Magyarságkutató Központért részesül a kitüntetésben.
A magyar katonai térképészet - az indoklás szerint - történelmi jelentőségű teljesítményéért találtatott érdemesnek a kitüntetésre, a Pápai Református Kollégium pedig több évszázados hit- és nemzetmegtartó tanítói, nevelői szolgálatáért kapta meg a Magyar Örökség-díjat, amellyel korunk, valamint a 20. század első felének legjelentősebb magyar teljesítményeit jutalmazza a Magyar Örökség és Európa Egyesület.

Forrás: magyarorokseg.hu, parokia.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!