A megyei katasztrófavédelem átvette a parancsnokságot


2012-01-03 18:55:27  | cikk: mo  | 


A megyei katasztrófavédelem átvette a parancsnokságot főképe
2012. január 1-jétől a korábban hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami feladatot látnak el – ennek kapcsán szerveztek állománygyűlést a pápai tűzoltóságon ma délelőtt. Január elsejétől a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének keretein belül működik a Pápai Hivatásos Tűzoltóság. A rendkívüli állománygyűlésen Németh Tamás alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a megjelenteket. Mind a tűzoltóságokat, mind a polgári védelmi kirendeltségeket érintő szervezeti átalakulásra az elmúlt 10 év tapasztalatai miatt volt szükség. Az új szabályozás négy fő területet érint. A védelmi igazgatás, a polgári védelem és a tűzoltóság által végzett feladatok beépülnek a katasztrófavédelem szervezetébe. Ezenkívül megjelent egy új szerv: az iparbiztonsági hatóság – derült ki az állománygyűlésen.
- Vállalt feladataink szerteágazóak. A katasztrófák, valamint a veszélyes anyagok által okozott súlyos balesetek elleni megelőzésétől és felkészüléstől az anyagi javakat fenyegető hatások elleni védekezésen és beavatkozáson át a helyreállítási munkálatokig terjed. A feladat végrehajtásához erős közösségre, a hivatás szeretetére, a hivatástudat erősítésére, a csapatban való cselekvés képességére van szükség. Amikor beléptünk ebbe a szervezetbe, tettünk egy esküt, ami arról szólt: ha baj van, segítünk. Segítünk az embertársainkon. Az átalakulás sosem egyszerű feladat. Azonban egy dolog nem változik: esküt tettünk arra, hogy segítsünk – fogalmazott beszédében a megyei katasztrófavédelmi igazgató, majd  hivatalos keretek között átvette a parancsnokságot.
A 2012. január elsejével életbe lépett katasztrófavédelmi törvény szerint a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alatt három katasztrófavédelmi kirendeltség működik: Veszprémben, Ajkán és Pápán. A helyi katasztrófavédelmi kirendeltség megbízott parancsnoka Csillag István tűzoltó őrnagy lett, aki a pápai hivatásos állami tűzoltóság parancsnoki teendőit is ellátja. A katasztrófavédelmi kirendeltségek három szakmai területet fognak át: a tűzoltást, a polgári védelmet és az iparbiztonsági feladatokat. Ezenkívül lesz egy hatósági osztály, itt jelentkezik minden olyan tűzoltó illetve polgári védelmi feladat, amelyet a jogszabály e területeken megfogalmaz – tudtuk meg Németh Tamás alezredestől. A szervezet teljes egészében április elsején áll fel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!