Egymilliárd forint értékű kötvényt bocsát ki az önkormányzat


2011-12-30 17:55:36  | cikk: mo  | 


Egymilliárd forint értékű kötvényt bocsát ki az önkormányzat főképe
Pápa Város Képviselőtestülete zárt ülésen határozott arról, hogy Pápa Város Önkormányzata - fejlesztési célú feladatainak finanszírozására - 1.000.000.000 forint értékben önkormányzati kötvényt bocsát ki, melynek érdekében a polgármester tárgyalásokat folytat az ajánlattevő bankkal – derült ki a mai testületi ülés utáni sajtótájékoztatón.
Dr. Áldozó Tamás elmondta, a kötvénykibocsátás sikere esetén az összeget az elkövetkezendő két év fejlesztési célú beruházásaihoz kívánják felhasználni.
- Korábban 1 milliárd 68 millió forint értékű hitelfelvételről döntöttünk. A közbeszerzési eljárásra azonban ajánlat nem érkezett. A mai magyar bankrendszer éven túli forrásokkal nem finanszírozza az önkormányzati rendszert. A bankok ezt azzal indokolták, hogy nem látszik még világosan az önkormányzatok átszervezését követő feladat- és forrásmegosztás a helyi önkormányzatok és az állam között. A hitelpiaci érdektelenség után a forráshoz jutás másik formáját választjuk, ez pedig a kötvénykibocsátás – fogalmazott a polgármester, majd leszögezte, forintalapú kötvénykibocsátásról van szó, tehát árfolyamkockázata nincsen.
Áldozó Tamás hozzátette, 2011-ben az önkormányzat nem vett fel hitelt. A költségvetésben 340 millió forintos fejlesztési hitel szerepelt, ezt részben gazdálkodással, részben pedig a feladatok átcsoportosításával sikerült kiváltani – tudtuk meg a polgármestertől.
- Azt reméljük, hogy a takarékos gazdálkodást tovább folytathatjuk és az egymilliárdos kötvénykibocsátás bevételéből az elkövetkező két év folyamán a teljes összeget nem kell felhasználnunk, mert képesek leszünk arra, hogy a fejlesztéseink önrészét minél nagyobb arányban saját bevételekből, illetve a működési megtakarításokból fedezni tudjuk  – mondta Áldozó Tamás.
A határozati javaslatot a képviselőtestület kilenc igen és négy nem szavazat mellett elfogadta.
A képviselők nyílt ülésen szavaztak a Veszprém Megyei Közgyűlés indítványáról, mely a tegnapi megyei közgyűlési ülésen elfogadott határozat alapján a Pápai Szakképzés-szervezési Társulással kötött megállapodás felmondásáról szólt. A megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény szerint a társulási törvény alapján létrejött társulási megállapodást a megyei önkormányzat köteles az év utolsó napjával felmondani. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a jogszabályok értelmében a Pápai Szakképzés-szervezési Társulásra vonatkozó társulási megállapodást 2011. december 31. napjával felmondja és a Társulási Tanácsba megválasztott három képviselőt visszahívja. A mai testületi ülésen elhangzott, a társulás jövőjét a megállapodás felmondása nem veszélyezteti, hiszen a Megyei Intézményfenntartó Központtal (MIK) kötendő megállapodás meghatározza a folytatást – egészítette ki a javaslatot Áldozó Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!