A vasútállomástól Tapolcafő központjáig – véget ért a kerékpárút-hálózat fejlesztésének projektje


2011-12-29 21:18:01  | cikk: HuHa  | 


A vasútállomástól Tapolcafő központjáig – véget ért a kerékpárút-hálózat fejlesztésének projektje főképe
A harmadik építési szakaszban elkészült – Tapolcafő belterületén futó – kerékpárút szakasz bejárásával kezdődött ma délután a „Pápai kerékpárút-hálózat fejlesztése” című európai uniós támogatású projekt záró rendezvénye. A közel egy kilométeres séta előtt Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője sajtótájékoztatón ismertette a 2009-ben indult projekt részleteit.
-2009-ben pályázott Pápa város Önkormányzata a kerékpárút-hálózat fejlesztésére a KDOP vonatkozó kiírásán. A 164 millió forint összértékű és 147 millió forint támogatású pályázat egyik része a ma átadandó tapolcafői szakasz. A fejlesztés másik két részét tavaly év végén illetve idén nyáron már átadtuk, ide tartozik a Várkert úti és a Várkertfürdőhöz vezető kerékpárút szakasz, az Igal lakótelepen megépített rövid kerékpárút szakasz és a Papiros-malomig tartó padkaburkolás – sorolta az osztályvezető, hozzátéve, a ma átadott szakasz 940 méter hosszú, 2,7 m szélességű gyalog-kerékpárút, aminek bekerülési költsége 68 millió forint volt. Molnár István kiemelte, ennek a szakasznak az elkészülésével a vasútállomástól Tapolcafő református templomáig folyamatos kerékpárút áll a biciklivel közlekedők rendelkezésére, mintegy kilenc kilométer hosszan.  Az osztályvezető azt is elmondta, a projekt keretében háromszáz új kerékpár parkolót is telepítettek a városban. Az új tárolókból került a tapolcafői kultúrházhoz, a gr. Esterházy Kórház elé, a Várkertfürdőhöz, a Kóter turistaszállóhoz és a vasútállomáshoz is.
A tapolcafői kerékpárút szakasz bejárását követően a Tapolcafői Forrás Népdalkör fogadta a projektzáró rendezvény vendégeit, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, a most elkészült gyalog-kerékpárút szakasz minőségi előrelépést jelent a településrész életében, hiszen jó minőségű úton, biztonságosan közlekedhetnek a kerékpárosok és gyalogosok.
-Örömmel láttuk, hogy már az első szakasz átadását követően is megnőtt a kerékpárral közlekedők száma és reméljük, hogy ezt a szakaszt is ki fogják használni a gyalogosan közlekedők és biciklisek –fogalmazott. A képviselő arról is szólt, hogy az Országgyűlés tárgyalt az országos kerékpárút-hálózat rendszeréről és ebben további szerepe is lesz a tapolcafői kerékpárútnak, hiszen a távlati célok között szerepel a Magyarpolánnyal való összeköttetés, onnan pedig a Balaton-felvidékig tartó kerékpárút kiépítése.
Dr. Áldozó Tamás polgármester rövid számadással kezdte beszédét, melyben összegezte, hogy mi mindennel gazdagodott az idei esztendőben Pápa városa. Megemlítette az Esterházy-kastély főúri termeinek rekonstrukcióját, az elkészült belső elkerülő utat, a közelmúltban átadott autóbusz állomás épületét, a Várkertfürdő gyógyászati épületének elkészülését és a Munkácsy iskola felújítását, bővítését. Mint mondta, a gazdasági válság ellenére a város igenis gazdagodott. A kerékpárút beruházásáról szólva elmondta, 2677 m-rel bővült a város kerékpárútjainak hossza, a Pedagógus Művelődési Ház udvarán létesített új kerékpár tárolók pedig – aminek a technikai vagyonvédelmét szeretné biztosítani az önkormányzat - lehetővé teszik majd, hogy a Fő tér átadása után - amikor a gyalogos és kerékpáros forgalom lesz a jellemző – biztonságban, őrzött helyen lehessen tárolni a bicikliket. Így felértékelődhet a kerékpáros közlekedés a városban. A polgármester szólt a tapolcafőiekhez is.
-Egyre inkább érdemes Pápáról és Pápánál távolabbról is eljönni Tapolcafőre, hiszen az itt élők nagyon sokat tettek a településrész fejlődéséért. Gazdagodásunk között kell megemlíteni a tapolcafői tanösvény létrehozását, amelyhez ezúton is gratulálok az itt élőknek. Azt kívánom, hogy minél több pápai csodálja meg ezt a természeti adottságot, önöknek pedig azt kívánom, hogy profitáljanak mind a kerékpárút megépítéséből, mind a tanösvényből és Pápa városának többi gazdagodásából – fogalmazott.
A projektzáró rendezvényen Zsegraics Gyula, a Tapolcafői Városrész Önkormányzatának elnöke a településrészen élők nevében mondott köszönetet a pályázó önkormányzatnak és a kivitelezőknek. Köszöntőjében úgy fogalmazott, korábban arról írtak az újságok, hogy Tapolcafőn életveszélyben közlekednek az emberek, most pedig egy biztonságos gyalog-kerékpárút áll az itt élők rendelkezésére.
 -Sokan nem hittek abban, hogy Tapolcafőn megvalósulnak az ígért beruházások, s mégis elkészült a játszótér, a ravatalozó és most a kerékpárút is. Mindez nagyszerű dolog. 
A részönkormányzat vezetője arról is szólt, a kerékpárút nemcsak a biztonságos közlekedést szolgálja, de nagyban hozzájárul az egészséges és a környezettudatos életmódra neveléshez. A képviselő azzal zárta szavait, reméli, hogy minél több hasonlóan sikeres beruházást ünnepelhetnek a jövőben is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!