Mától vásárolhatók a szilveszteri tűzijátékok


2011-12-28 08:09:58  | cikk: HuHa  | 


Mától vásárolhatók a szilveszteri tűzijátékok főképe
A jogszabály szerint december 28-tól 31-ig árusíthatók és vásárolhatók azok a pirotechnikai eszközök, melyeket leginkább használni szoktak szilveszter éjszakáján. A jogalkotó négy osztályba sorolta a pirotechnikai eszközöket: az első és második osztályba sorolt termékek egész éven át megvásárolhatók és használhatók, ilyenek például a torta tűzijátékok, melyek hatóanyagtartalma és ezáltal kockázati fokozata is csekély. A harmadik osztályba sorolt tűzijátékok csak engedéllyel rendelkező árusítóhelyeken szerezhetők be legálisan – a fent említett év végi időszakban -, és használatuk szigorú szabályokhoz kötött, a negyedik osztályú termékek pedig olyan professzionális pirotechnikai eszközök, melyeket csak szakképzett pirotechnikusok használhatnak. A szilveszterkor használatos, harmadik kategóriába sorolt termékekről adott tájékoztatást hírportálunknak a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.
-A harmadik osztályba sorolt pirotechnikai eszközök a legnépszerűbbek szilveszter éjjelén, ide tartoznak például a különböző bombatelepek. Ezeknek a kockázati fokozata közepes, hatóanyag tartalmuk és zajhatásuk is nagyobb az első és második osztályba sorolt termékeknél. Ezeket csak 18 éven felüli személyek vásárolhatják meg és működtethetik, felhasználásuk pedig december 31-én 18 órától január 1-je reggel 6 óráig engedélyezett – mondta el Császárné Elek Veronika. Az árusítóhelyeknek rendőrhatósági engedéllyel kell rendelkezniük – ez lehet ideiglenes is, például a bevásárlóközpontoknál létesített értékesítő helyek esetében.
-A legális pirotechnikai termékek magyar feliratúak, magyar nyelvű használati utasítással vannak ellátva, tartalmaznak baleseti és egészségvédelmi figyelmeztetést és természetesen szerepel rajtuk a pirotechnikai osztályba sorolás jelzése is – sorolta a jogszerűen árusítható és vásárolható termékek jellemzőit az alezredes. Fontos szabály, hogy a fel nem használt tűzijátékokat öt napon belül vissza kell vinni az elárusító helyre, az árusnak pedig térítésmentesen vissza kell vennie. A harmadik osztályba sorolt termékekkel kapcsolatos szabályok megszegői szabálysértési feljelentésre és százezer forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak, az illegálisan forgalmazott és használt termékeket pedig minden esetben elkobozza a rendőrség. Császárné Elek Veronika azt is hangsúlyozta, szilveszterkor gyakori a petárda használata is, pedig Magyarországon a petárda birtoklása és működtetése magánszemélyek számára tilos, aki mégis ezt teszi, szabálysértési feljelentésre számíthat. Az alezredes azt is hozzátette, a pápai rendőrök szigorúan ellenőrzik az elárusítóhelyeket, tavaly például a lengyelpiacon nagy mennyiségű illegális pirotechnikai eszközt koboztak el és mind a tulajdonos, mind az értékesítésben közreműködő személyek ellen eljárást indítottak.

(A pirotechnikai termékek használatával kapcsolatos tanácsok hírportálunkon, a Pápai Rendőrkapitányság bannere alatt olvashatók.)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!