Nem lesz kommunális adó - 150 millió forint támogatásban részesül a város


2011-12-23 00:00:10  | cikk: Tóth Tamara  | 


Nem lesz kommunális adó - 150 millió forint támogatásban részesül a város főképe
Tegnap megszületett a döntés: 20,4 milliárd forintos többlettámogatásban részesül idén az önkormányzati rendszer - erről számolt be sajtótájékoztatóján csütörtök délután dr. Kontrát Károly államtitkár, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester.
Az ország költségvetése elkészült, és lehetőség nyílt fejezeten belüli tartalékokból különböző célokra pénzt folyósítani. Az egyik ilyen legnagyobb lehetőség az önkormányzati, 9. fejezeten belüli átcsoportosítás, mely a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat segíti. Ilyen módon Pápa város 150 millió forint működési támogatást kap a fejezeti átcsoportosításból - tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit dr. Kovács Zoltán.
- Tudjuk, hogy nem könnyű az önkormányzatok helyzete, de nekünk, Pápán nem azért nem könnyű, mert elszórtuk a pénzt, hanem azért nem könnyű, mert rendkívül sok beruházásunk van és a működést így tudjuk támogatni - fogalmazott.
A részleteket dr. Kontrát Károly ismertette. A 20 milliárd 400 millió forint fejezeten belüli jogcím átcsoportosítás eredményeképpen 2076 magyar önkormányzat, köztük városunk kap működési támogatást. A támogatásokat még idén, a két ünnep között kiutalják az érintett önkormányzatok számlájára.
- A kormány döntésével segítséget kívánt nyújtani az önkormányzatoknak, hiszen a Parlament ezen a héten hétfőn fogadta el az új önkormányzati törvényt, amely további lehetőségeket kínál, valamint még hatékonyabb, még eredményesebb működést biztosít az önkormányzatok számára. Ez a 20 milliárd 400 millió forint a napi gondokon szeretne enyhíteni - fogalmazott az államtitkár.
Az 1990-es önkormányzati rendszer létrehozása óta nem részesült ekkora mértékű támogatásban Pápa, városunk 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.
- A döntéssel nemcsak fejlesztési célokra ad támogatást a kormány, hanem a kötelező feladatok megfelelő szintű támogatását is biztosítja, támogatja a hitelkötvény és egyéb adósság szolgálat megfelelő rendezését, valamint a rendkívül hátrányos helyzetű térségekben működő önkormányzatokat - mondta az országgyűlési képviselő.
Az említett összeg négy területen fog szétoszlani: 8,5 milliárd forintos támogatásban részesítenek 17 önkormányzatot, és 400 súlyosan eladósodott település kap majd 7 milliárd forintot adósságterheik csökkentésére, továbbá a társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontok szerint leginkább elmaradott 1212 önkormányzat 4 milliárd forintos támogatásban részesül és 858 millió forintos tűzifa-támogatást kap további 456 település.
Dr. Áldozó Tamás elsőként megköszönte a jelentős támogatást.
- A város nevében köszönjük ezt a támogatást. Úgy érezzük, többszörösen rászolgáltunk azon érvek miatt is, amik már elhangzottak: a város intézményei jó színvonalon látják el szolgáltatási feladataikat, fejlesztéseink pedig rendben haladnak előre. A fejlesztések közül van olyan, ahol állami tulajdonon hajtunk végre fejlesztést és az állam nevében, illetve helyett állunk helyt az önrész tekintetében is, így mindenféleképpen méltányosnak érezzük azt, hogy ezt a segítséget megkaptuk - mondta a polgármester.
Dr. Áldozó Tamás hozzátette december 30-án lesz az idei év utolsó testületi ülése.
- Ez a 150 millió forint azt jelenti, hogy a kommunális adóról szóló rendelet-tervezetet akkor sem fogják megtárgyalni a képviselők, mert 2012-ben, Pápán, egészen biztosan nem lesz kommunális adó.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!