Mivel foglalkozik a sporttudomány?


2011-12-22 19:43:54  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Mivel foglalkozik a sporttudomány? főképe
Bánhidi Miklós főiskolai professzor Sportföldrajz valamint Sport-turizmus-környezet magyar és osztrák kontextusban című könyveit kedden mutatták be a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézetében. A rendezvényen Zsolnay Józsefné intézetigazgató köszöntötte a megjelenteket.
- Nagy örömömre szolgál, hogy otthont adhatok Bánhidi Miklós két könyvének bemutatásának, többek között azért is, mert Bánhidi Miklós ennek az évezrednek az elején néhány évig intézetünk munkatársa és kedves kollégánk volt.
A nemzetközileg is elismert szakembert Dobay Beáta, a révkomáromi Selye János Egyetem tanszékvezető asszonya mutatta be a megjelent érdeklődőknek.
Bánhidi Miklós 1957-ben született Pápán, a Pécsi Egyetemen szerzett diplomát, és kezdetben a Testnevelési Főiskolán dolgozott, disszertációját követően pedig a Pécsi Egyetemre került tanítani. Az MTA Földtudományi Intézetével közös kutatásokat végzett a hazai sportélet területi leírására. Később Magyarországon ezek az eredmények alapozták meg a sportföldrajz tudományának megalakulását.
Bánhidi Miklós eddig 20 könyvet és könyvrészletet, 3 könyvfejezetet, 7 cikket szerkesztett könyvben, 2 disszertációt, 6 nyomtatott egyetemi jegyzetet, 5 Magyarországon megjelent idegen nyelvű folyóirati cikket, 4 nemzetközi konferencia kiadványában megjelent előadást, 19 magyar nyelvű folyóirati cikket, 3 magyar nyelvű konferencia kiadványában megjelent előadást publikált valamint egy magyar szabadalommal is rendelkezik.
Könyvei nagy hiánypótlást jelentenek a szakmában. A szerző legújabb köteteiben kérdésfeltevéseit a sportszféra érdekei mentén fogalmazza meg: hol, milyen földrajzi területen vannak, készülnek, versenyeznek a legsikeresebb sportolók és miért? Mennyiben van köze annak a földrajzi területnek a sikerekhez? Ma már a tudomány számára egyértelmű, hogy a földrajzi környezet jelentős szerepet játszik akár a genetikai adottságok, akár az optimális élettani funkciók kialakulásában. Könyvében arra törekedett a szerző, hogy földrajzilag helyezze el és értelmezze a kontinensek, régiók sportéletét, középpontba állítva a földrajzi környezet befolyásoló szerepét.
Bánhidi Miklós könyvei bemutatása közben azt is tisztázta, hogy miként befolyásolja életünket és mit jelent a sportturizmus kialakulásában a klíma, mitől vagyunk egészségesek, mit jelent az, hogy hogyan élünk, hol lakunk valamint tisztázta azt a kérdést is, mivel foglalkozik valójában a nem közismert sporttudomány.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!