Véleményezték a rendelet-tervezeteket és beszámolókat hallgattak meg Tapolcafőn


2011-12-19 20:53:54  | cikk: mo  | 


Véleményezték a rendelet-tervezeteket és beszámolókat hallgattak meg Tapolcafőn főképe
Megtartotta soron következő ülését Tapolcafői Városrész Önkormányzata ma délután. A településrész testületének tagjain és elnökén kívül jelen volt – többek közt – dr. Nagy Krisztina aljegyző, Menyhárt László gazdasági osztályvezető és Molnár István, a Városfejlesztési Osztály vezetője.
A képviselők hét rendelettervezetet véleményeztek, melyek mindegyikét a december 22-i, csütörtöki testületi ülésen tárgyal Pápa Város Képviselőtestülete.
A helyi iparűzési adóról, az idegenforgalmi adóról, a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés díjairól, a temetőkről és a temetkezésekről valamint a települési hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló rendelettervezeteket a testület egyhangúlag elfogadásra javasolta. Az építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról szóló rendeletek azonban kisebb vitát szültek a testületben. Az építményadóval kapcsolatban felmerült, hogy van-e lehetőség a garázs átminősítésére a gépjármű végleges eladása után. Menyhárt László tájékoztatása szerint a jogszabály egy vagy több gépjármű tárolására használt épületről szól, így amennyiben nem erre a célra használják az építményt, nem kell utána garázsadót fizetni. Az ülésen elhangzott az építményadó és a kommunális adó összevonásának ötlete is, valamint felmerült az ellenőrzés és a behajtás problematikája is. Az építményadóról szóló rendelettervezetet két igen, egy tartózkodás és két nem szavazat mellett, a kommunális adóról szóló tervezetet két igen és három nem szavazat mellett a testület nem javasolta elfogadásra.
Az ülés további napirendje mentén a képviselők beszámolókat hallgattak meg. A települési hulladékkal kapcsolatos ügyekről Mészáros István, a Közszolg Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. Mészáros István elmondta, ismeretes, hogy a kirányszentistváni hulladéklerakó központban történt tűzeset miatt az átadás-átvétel folyamata megrekedt. Az ügyvezető elmondta, amint a Szabó Dezső utcai hulladék-válogató üzem megkezdheti működését, kihelyezik a szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Ezenkívül egy újabb projekt keretében ún. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés valósul meg, melynek keretében a kertvárosi területeken illetve a 2000 fő alatti településeken a háztartások 240 literes edényekbe gyűjthetik a papír-, üveg- és műanyaghulladékot.
Az ülésen három civil szervezet éves beszámolóját fogadta el a testület. Horváth Endre a Tapolcafői Kertbarát Kör ez évben elvégzett feladatait foglalta össze, Pődör Róbert a Tapolcafői Sportegyesület jövő évi terveiről számolt be, míg Vilmanné Ikervári Lilla a tehetséges gyerekek támogatását célzó Reménységünk Alapítvány jelenlegi helyzetéről adott tájékoztatást. 
A képviselők beszámolót hallgattak meg a temető helyzetéről valamint Pápa Város Önkormányzata Közterület-felügyeletének Tapolcafőt érintő tevékenységéről. Ez utóbbi beszámoló tekintetében képviselői kérdésre Radó István elmondta, sajnos kevesebb óraszámban áll módjukban látogatni a településrészeket, ennek oka pedig nem más, mint hogy létszámgondokkal küzdenek. A Közterület-felügyelet vezetője hozzátette, Pápa város területén mindössze hat fő végzi a jogszabályban meghatározott feladatokat. Radó István ezért arra kérte, a képviselőket és a lakosságot, hogy amint szabálytalanságot észlelnek, azonnal jelentsék be ügyfélszolgálatukon és tájékoztassanak észrevételeikről.
A vegyes ügyek keretében szóba került a játszótér labdajátékokra alkalmassá történő átalakítása, melynek kapcsán dr. Nagy Krisztina elmondta, a fejlesztés beütemezése Pápa Város Önkormányzata jövő évi költségvetésének tervezésekor valósulhat meg, amennyiben az önkormányzat gazdasági helyzete lehetővé teszi.
A Zsegraics Gyula Tapolcafői Városrész Önkormányzata elnöke felvetette a Pápa és Vidéke című lap problematikáját. E tekintetben dr. Nagy Krisztina arról tájékoztatott, hogy a kétheti lapot a Magyar Posta félreértés miatt nem kézbesítette a Pápához csatolt településrészekre. A lap főszerkesztője és a lapot korábban kézbesítő Superinfo igazgatója egyeztetéseket folytatnak a probléma megoldása érdekében.
A vegyes ügyek keretében szóba került az autóbusz-közlekedés kérdése is. Az ülésen Heizer János, a Bakony Volán vezérigazgatója biztosította a képviselőket a felmerült problémák felülvizsgálatáról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!