Valamikor egy kaptár méz egy tehén árával volt egyenlő-100 éves az Országos Magyar Méhész Egyesület Pápai Szervezete


2011-12-17 18:32:53  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Valamikor egy kaptár méz egy tehén árával volt egyenlő-100 éves az Országos Magyar Méhész Egyesület Pápai Szervezete főképe
Az Országos Magyar Méhész Egyesület Pápai Szervezete 100 éves jubileumuk alkalmából ma szakmai nappal egybekötött ünnepi programot szervezett a Pedagógus Művelődési Házban. Az ünneplő tagságot elsőként Nagy Tünde, a 2011. évi Mézkirálynő második udvarhölgye köszöntötte.
- Én nagyapám által kerültem kapcsolatba a méhészkedéssel és már nagyon fiatalon megtanultam minden méhészettel kapcsolatos munkát, így neki köszönhetem a méhek, a méz és a méhészet iránti tiszteletemet és szeretetemet is. Nagyon fontosnak tartom, hogy a magyar mézfogyasztást minél jobban népszerűsítsük hazánkban és külföldön egyaránt - mondta a fiatal szépség, majd betegségektől mentes és eredményekben gazdag boldog újévet kívánt a megjelenteknek.
A rendezvényt Némethy Kálmán nyitotta meg. A Pápai Méheszek Egyesületének elnöke kihangsúlyozta, a felfutóban lévő szakma fiatalodóban van. 1911. decemberében alakult meg a pápai és a város környékén élő méhészeket egybefogó Pápai Méhész Egyesület és a mára 97 tagot számláló szervezet elsősorban különböző képzések biztosításával támogatja tagjait, hiszen a téli hónapok a méhészek életében a tanulásról szólnak.
- Szeptembertől márciusig minden hónap első szerdáján összegyűlünk, és szakmai előadásokat szervezünk a tagságnak, melyekre különböző neves méhészeket, szakembereket, állatorvosokat hívunk előadni.
Szalay Aladár, az OMME Pápai szervezetének vezetőségi tagja a megnyitót követően részletes történelmi áttekintést tett az egyesület száz évéről.
- Az 1911-ben alakult szervezet jogelődje és törzskialakítója a Pápa és Vidéke ÁFÉSZ volt. A szövetkezeti mozgalomban az 1992-es évi lehetőségek adtak nagyobb esélyt a méhészek számára, s a pápai vezetőség akkor pályázatot nyújtott be a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz és egy év múlva, 1993-ban a pápai szervezet előzetesen elismert termelői csoport minősítésben részesült. A szervezet tagjai a pályázatnak köszönhetően a felvásárolt mennyiség, azaz az éves forgalom után 5 százalék támogatásban részesültek. A következő évben már államilag elismert termelői csoport címre pályázott a pápai egyesület, melyet el is nyertek.
Szalay Aladár olyan érdekességeket mondott előadásában, mint hogy száz évvel ezelőtt Pápán alakították meg a Dunántúli Méhészek Egyesületét és hogy valamikor szinte aranyáru volt a gyógyító méz, hiszen egy kaptár méz egy tehén árával volt egyenlő.
A jubileum ünneplése mellett szakmai napot és vásárt is rendeztek a szervezők a termelőknek. A mai nap szakmai előadója dr. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke volt, aki a magyar méhészet helyzetéről tartott tartalmas előadást. A szakember szerint, ma a méhészek helyzete felemás hazánkban, hiszen a rossz gazdasági körülmények ellenére jól működő ágazat a méhészet és egyre több vállalkozó kezd ezzel az ágazattal foglalkozni. A méhészcsaládok száma folyamatosan nő, sőt ma már meghaladja az egészséges szintet is - derült ki az előadásból. A világon, Magyarországon a legnagyobb úgynevezett méhsűrűség, hiszen ma hazánkban 1 négyzetkilométerre 10 méhcsalád jut. Ez már mind állategészségügyi és mind piaci szempontból kedvezőtlen. Hazánkban egy átlagos évben körülbelül 20000 tonna méz terem és fejenként 60 dkg-ot fogyasztunk el évente, tehát a 20000 tonnából 6000 tonna fogy el itthon, a többit, a hazai méztermés 80 százalékát, külföldön értékesítjük. Elsődleges célországaink Németország, Olaszország és Franciaország.
- A magyar méz rendkívül jó minőségű, keresett termék az Unióban, de tudni kell azt is, hogy a világ mézpiacának mindössze 5 százalékát teszi ki a magyarországi mézkereskedelem.
Nem ármeghatározóak vagyunk, csak árkövetőek.
Dr. Bross Péter úgy véli, a 2011-es év az átlagtól kicsit jobb akácterméssel közepes lett a méhészeknél.
Az Országos Magyar Méhész Egyesület Pápai Szervezete a jubileumra egy az elmúlt száz évet bemutató kiállítással is készült. A tárlat részletesen ismerteti milyen gazdálkodási forma volt jellemző a századforduló idején, milyen eszközöket használtak a múlt században a méhészek és milyeneket használnak ma.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!