A téli Bakony képekben


2011-12-16 22:38:13  | cikk: HuHa  | 


A téli Bakony képekben főképe
A téli Bakony hangulatát és szépségét idézi meg az a fotókiállítás, melyet ma délután nyitott meg Kerpel Péter művész-tanár a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előterében. A képeket Nagy János, a JMSZK Bakancsos Természetjáró Körének tagja készítette a kör túrái során. A fotók visszatükrözik, hogy mennyi gyönyörűségben van része a természet szerelmeseinek, akik a Bakancsos Természetjárók Körébe tartozva túráznak szebbnél szebb tájakon – fogalmazott beszédében Kerpel Péter.
-A felvételek havas padjai, jéggé dermedt forrásai, hóbundás erdőrészletei hívogatóak, mint egy mesebeli karácsonyi táj. Hívogatnak hógolyózásra, szánkózásra, jégcsap szopogatásra és mindenféle gyermeki játékos bolondozásra. Persze a melankólia is jelen van, hiszen a dermedtségben az elmúlás, a halál is ott bujkál a képek egyes részein. A döbröntei várrommal az idő is megdermed egy pillanatra. Mindezek különleges formákba, foltokba, kombinációkba ágyazva jelennek meg – mondta, hozzátéve – hálásak lehetünk Nagy Jánosnak, hogy a Pápa környéki tájról szerzett élményeit ilyen átélhetően, valószerűen adja át nekünk.
Nagy Jánosnak egyébként ez az első önálló tárlata. Korábban több közös kiállításon vett részt már fotóival, a JMSZK Bakancsos Természetjáró Körén keresztül azonban most önállóan is bemutatkozhatott Téli Bakony című kiállításával. A fotós korábban a művelődési központ fotószakkörében ismerkedett meg komolyabban fényképezéssel, és visszatérően nyúlt újra és újra az exponáló gombhoz.
-Amikor csatlakoztam a Bakancsos Természetjárók Köréhez éreztem meg, hogy kár lenne nem megörökíteni azokat a csodálatos pillanatokat, amiket a természet nyújt. A természetjárás és a fotózás összhangban vannak bennem. Képeim nem eltervezett fotók, hanem spontán - a pillanat és a táj szépségét megragadni próbáló – képek –mondta el magáról Nagy János. A Téli Bakony című tárlatról úgy fogalmazott, a tél is ezer színét mutatja, elvarázsolja az embert, s nem merül ki a fekete-fehér kompozíciókban.
Nagy János egyébként a bakancsosok túráin gyakran fotóz, s a képeket a kör évzáró összejövetelén megmutatja társainak, így idézik fel a mögöttük álló esztendő kirándulásait. Valamennyi évszak szépségét megörökítette már íly módon, s ha alkalma lesz rá, a nagyközönségnek is megmutatja, a természetjáróként felfedezett gyönyörű pillanatokat. Mostani tárlata január 15-ig látogatható.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!