Mindannyian menjünk el egészen Betlehemig!


2011-12-15 21:54:18  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Mindannyian menjünk el egészen Betlehemig! főképe
Polgárdi Sándor volt ma a Pápai Polgári Kör évzáró, adventi rendezvényének vendége. Az evangélikus esperes a közel egy órás előadásában elsősorban az adventről, a várakozás idejéről beszélt. A lelkipásztor Lukács evangéliumából, a második fejezetének 15. versét választotta a mai est üzenetéül: Mindannyian menjünk el egészen Betlehemig.
- Most már advent negyedik vasárnapja előtt mindenki az öröm fényében készül Jézus születésének az ünneplésére. Ez a személyes életünk és az egyház életében is kiemelt ünnep. Az advent időszaka egy olyan idő, amelynek nemcsak hangulata és fényei vannak, hanem van egy drága üzenete, „adventus Domini” azaz az Úr eljön és menjünk el Betlehembe - mondta az esperes.
Polgárdi Sándor nemcsak az adventről, a karácsony ünnepköréről, szokásairól, hagyományairól beszélt, hanem egy nagy aktualitásra is kitért.
- Azt gondolom, hogy a ma emberének nagyon fontos, hogy a családi otthonon belül, a belső lelkében megtalálja a békességet a várakozás végén és ez különösen fontos ma, amikor rengeteg kihívás van, s a békesség abban segít, hogy azok közepette meg tudjunk állni a lábunkon. A bizalom, amelyről beszélünk, amelynek az alapja maga Jézus Krisztus, akinek az inkarnációját ünnepeljük karácsonykor, a bizalom valójában egy hitmerészség. E tekintetben a bizalom a mindennapi életünkben is nagyon fontos, nemcsak akkor, amikor bizalmat adunk politikusoknak négy évre és voksolunk, amikor a tőkének a változásait figyeljük, vagy az Euro változását figyeljük, mikor bizonyos bizalmatlanságok vannak, mert a karácsony ünnepének meg van az az aktualitása, hogy a fény, amely a betlehemi csillagból ránk ragyog, az egyszerű hétköznapokban mindenkinek ad egy igazi eligazodási pontot - vallja az esperes.
Az időnként teológiainak is nevezhető előadásból kiderült, a hit kifejezésére a latinban a fiducia szót is használják, és ez a bizalom kifejezésének latin alakja is. Polgárdi Sándor szerint ez egy olyan birodalom, amelyet nem mi magunk kreáltunk, hanem maga az Úristen ajándékozott meg vele bennünket. Akik ezt az ajándékot megkapták, a tanítványok óta adják tovább mindenkinek és éppen ehhez kell a hitnek az a fajta bátorsága, hogy jó vagy rossz időben, de megszólaljon. Az esperes kihangsúlyozta, az adventi időszak a várakozással arra is felhívja figyelmünket, ahogy halad az idő, és hogy azt hogyan kellene jól, helyesen beosztanunk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!