Nyugdíjba vonult Domonkos Miklós, a Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka


2011-12-15 21:10:15  | cikk: mo  | 


Nyugdíjba vonult Domonkos Miklós, a Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka főképe
34 év katonai szolgálati idő után nyugállományba vonul a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér megbecsült parancsnoka, Domonkos Miklós. Az ezredes egy évtizeden át irányította a bázisrepülőtér tevékenységét. A reptérparancsnokot ünnepélyes ceremónia keretében búcsúztatták elöljárói, parancsnokai, kollégái és családja. Az ünnepségen részt vett – többek között – a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka Keith P. Boone ezredes, a Boeing helyi képviselői, a Légierő alakulatainak vezetői és Unger Tamás alpolgármester.
A csapatzászló ünnepélyes bevonulása után felolvasták a dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Orosz Zoltán altábornagy aláírásával hitelesített parancsokat, melyek szerint Domonkos Miklós ezredes 2011. december 16-tól nyugállományba vonul, helyette Magasy Zsolt alezredes végzi a Bázisrepülőtér irányításával járó feladatokat.
A hivatalos parancsismertetést követően Benkő Tibor levélben köszönte meg az ezredes 34 éves katonai pályafutása alatt végzett kiemelkedő teljesítményét. A Honvéd Vezérkar főnöke köszönetét fejezte ki Domonkos Miklósnak, amiért egy évtizeden keresztül fáradhatatlanul vezette és irányította a MH Pápa Bázisrepülőteret. A vezérkari főnök gratulált ahhoz a munkához, melyet az ezredes a nemzetközi parancsnokság alatt álló Nehéz Légiszállító Ezred felállítása során végzett. A vezérezredes kérte, hogy a nyugdíjba vonuló parancsnok az évek során felhalmozott szakmai tudás-és ismeretanyagával továbbra is segítse a honvédelem ügye érdekében végzett munkát.
A parancsnokváltási ceremónián Sáfár Albert dandártábornok, a MH ÖHP Légierő Haderőnem főnöke búcsúztatta kollégáját, egyben barátját.
- Vegyes érzésekkel teli ez a búcsú, hiszen Domonkos Miklós ezredes életének egy meghatározó szakasza lezárul. Örömteli ez az alkalom, hiszen egy testileg és lelkileg tettre kész ember kezdi meg jól megérdemelt pihenését. Szomorú alkalom viszont azért, mert egy jó munkatárstól, baráttól kell elköszönni – fogalmazott a dandártábornok.
Sáfár Albert beszédében felidézte az ezredes pályájának mérföldköveit, szolgálati idejének meghatározó eseményeit, majd átadta a szót a leköszönő parancsnoknak.
Domonkos Miklós meghatottan fejezte ki köszönetét mindazoknak, akik segítették pályáján és visszaemlékezett az elmúlt évtizedek hol szomorú, hol vidám pillanataira.
- Könnyű dolgom volt. Kitűnő parancsnokaim voltak. Egytől-egyig mindenkitől tudtam tanulni valamit. Volt, akitől a precizitást, volt, akitől a keménységet, volt, akitől az emberséget és volt olyan is, akitől azt, hogy ha kellett, akkor vagány tudott lenni. Ha mindezt az ember egy emberként megpróbálja megvalósítani, néha nem könnyű, akkor jó irányt képvisel a jövőt tekintve. A másik erősség, ami engem körülvett, az Ti voltatok, a csapat. Szerencsés parancsnok voltam, hogy ilyen kollégákkal dolgozhattam. Szerettem bennetek azt, hogy gondolkodtatok, javaslatot tettetek, ha nem úgy láttátok, hogy az a megoldás, amit mi kiötlöttünk, akkor mertetek szólni. Én kérlek benneteket, hogy ne változzatok meg! Úgy tudjátok segíteni az utódom munkáját, ha ezt a tulajdonságot megőrzitek – fogalmazott beszédében Domonkos Miklós.
A nyugdíjba vonuló parancsnok hozzátette, véleményével, szakmai tapasztalataival továbbra is szívesen segíti a parancsnokság munkáját, a MH Pápa Bázisrepülőtér és a Magyar Légierő jövőjét, hiszen – ahogy mondta – ha az ember elmegy, akkor is katona marad.
A reptérparancsnoki feladatokat a jövőben Domonkos Miklós helyettese, Magasy Zsolt alezredes megbízott parancsokként látja el 2012. július 15-ig. Magasy Zsolt 1987-ben került Pápára, három éve parancsnokhelyettesként tevékenykedett.
- Megtanultam, hogy az egyes részek, hogyan válnak egységes egésszé. Hogy a technikát ismerni és tisztelni kell. De kell még valami más is ehhez. A repülés szeretete, a technika szeretete. Kemény, de örömteli évek vannak mögöttünk, hiszen a repülőtér a hamvaiból éledt újjá. Ma már három darab C17-es repülőgépet szolgálunk ki és a repülőtér technikai fejlettsége lényegesen javult. Az állomány létszáma megsokszorozódott, 12 nemzet katonái dolgoznak most együtt. Hatalmas munka volt eddig eljutni, de biztos vagyok benne, hogy a következő időszak sem lesz könnyű. Mindnyájan tudjuk, hogy ekkora feladathoz egy ember nem elég. Csapatban kell dolgoznunk. Egymásra számítani, egymásban bízni kell. Szükségünk van elöljáróink támogatására, és bízunk benne, hogy minden segítséget meg is kapunk. Mindenképpen számítok Pápa Bázisrepülőtér teljes személyi állományára – mondta el az alezredes, majd hozzátette, a bázis irányítása tekintetében azt az utat fogja járni, melyet elődje megkezdett.
A beszédeket követően Domonkos Miklós ezredes átnyújtotta a csapatzászlót Magasy Zsolt alezredesnek, aki megbízott parancsnoki feladatait december 16-tól, vagyis holnaptól látja el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!