Vállalkozói fórumot tartott a Pápai Szakképzés-szervezési Társulás


2011-12-13 17:31:33  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Vállalkozói fórumot tartott a Pápai Szakképzés-szervezési Társulás főképe
Négy előadást hallgathattak meg az érdeklődők a ma délutáni fórumon, melyen elsőként dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. A városvezető elmondta, a szakképzés korábbi struktúráját át kellett alakítani, a végbement változások előremutatóak, így bíznak abban, hogy a folyamat továbbra sem áll meg.
- Kedvező volt, hogy itt Pápán integrálódhattak az intézmények, ennek nagyon sok előnyét tapasztalhattuk meg, többek között azt is, hogy a TÁMOP és TIOP pályázatok keretében a TISZK (Térségi Integrált Szakképzési Központ) több mint 1 milliárd forintot fordíthatott pápai szakképzésre, ezt az összeget más forrásokból nem sikerült volna biztosítani. Az a támogatás sem elhanyagolható, amelyet szakképzési hozzájárulásukkal a vállalkozások jelentettek, ezúton is köszönjük a segítséget.
Dr. Áldozó Tamás beszédében hangsúlyozta, hogy a szakképzés a helyi önkormányzat fenntartásából kikerül, igaz a szakképzések fenntartása 2011 előtt is a megyei közgyűlések hatáskörébe tartozott, a pápai önkormányzat úgy gondolta, hogy annak ellenére sem kíván kivonulni a fenntartók köréből, hogy ez többletköltségekkel jár, hiszen így jobban meg tudják becsülni a vállalkozásoktól érkező igényeket.
- Ezek a változások érdeksérelmeket okozhatnak – folytatta a városvezető - de bízunk abban, hogy összességében az intézmények előnyére válik. Természetesen a későbbi fenntartónak - a kormányhivatalnak, kamarának – is felajánljuk majd, mivel a szakképzésről és annak működéséről még mindig az önkormányzat rendelkezik a legnagyobb tapasztalatokkal. Amennyiben ezek az együttműködések megvalósulnak, annak mindenki élvezni fogja az előnyeit.
Az előadók között elsőként Unger Tamás, a Pápai Szakképzés-szervezési Társulás elnöke kapott szót, aki a társulás jelenéről és jövőjéről számolt be.
- Azt gondolom, hogy a jelen 2008-ban kezdődött, és egészen a mai napig tart, hiszen 2008. augusztus 1-én alakult meg a Pápai Szakképzés-szervezési Társulás – mondta az alpolgármester. Az elmúlt három évben minden olyan célt, amelynek megvalósításáért annak idején létrejött a társulás, meg tudott valósítani, hiszen 1,1 milliárd forint állami támogatást tudott szakmai és infrastrukturális fejlesztésre fordítani, ezen felül minden évben fokozódó mértékben tudta fogadni a szakképzés-fejlesztési támogatásokat, 2008-ban közel 24 millió forintot, 2009-ben már 37 millió forintot, 2010-ben összesen 57 millió forintot tudott átvenni pápai és környékbeli cégektől. A jövő eléggé bizonytalan, úgy tűnik, a szakképzési törvény változásával csökkeni fog az országban és a megyékben működő TISZK-ek száma, Veszprém megyében is legfeljebb három lesz, de az is lehet, hogy csak egy, ennek előkészítése és végrehajtása a következő évre tolódik át. A legnagyobb változás a szakiskolai képzést érintette, hiszen megszűnt az az előkészítő két év, amelyet eddig minden oktatási intézmény programjába be kellett építeni, mostanra visszaállt a régi értelemben vett szakmunkás képzés, mely során három év alatt lehet középfokú OKJ-s bizonyítványhoz jutni.
Unger Tamást követően Tungli Zsuzsanna, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési tanácsadója Tanulószerződéssel a munka világában címmel tartott előadást, majd Varga András pályázati szakértő a GOP (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) 2012-es pályázati lehetőségeiről tájékoztatta a kis-,és közepes vállalkozások képviselőit, végül Kovács Beatrix, a Széchenyi Programiroda pályázati szakértője a jövő évi TÁMOP és TIOP pályázati lehetőségeket ismertette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!