Santa Lucia ünnepe a Tarczyban


2011-12-13 17:17:56  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Santa Lucia ünnepe a Tarczyban főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola svéd és norvég diákjai ma délelőtt mutatták be Santa Lucia történetét társaiknak.
- Lucia egy kedves, hölgy, aki fényt és reményt hozott az emberiségnek. Az igazi Lucia több száz évvel ezelőtt Olaszországban élt. Megölték, mert keresztény volt, és fenyegetést jelentett a római vezetőknek. Később a katolikus egyház szentté avatta, és napjainkban a svédek december 13-án emlékeznek meg Luciáról. A hagyományt a norvégok és más nemzetek is átvették. A mai előadásunkon a fényt hozó Luciát láthatták a diákok, valamint a télapónkat, az egereket és a mézeskalácsokat is - mondta Torhild Skotheim és Gunnel Fors szervező.
A műsorban Cecila Lundberg közreműködött zenei produkciójával.
Hardi Tünde tagozatvezető elmondta, hogy nagyon fontosnak tartják a különböző nemzetek, kultúrák megismerését, ezért minden évben figyelnek arra, hogy az összes ország tanulói lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra.
A program zárásaként több nyelven, köztük magyarul is felcsendült a Csendes éj című dal.
A délelőtt folyamán a külföldi tanulók a magyar Luca-napi hagyománnyal is megismerkedhettek.

Képek:

Szent Lucia a IV. században élt a Szicíliához tartozó Siracusában. Örök szüzességet fogadott, és annak ellenére, hogy akkoriban bűn volt kereszténynek lenni, nem adta fel az elveit. A kiszemelt vőlegényéhez nem ment feleségül, aki bosszúból elárulta őt, és bár máglyahalálra ítélték, a monda szerint a tűz nem fogott rajta, így tőrrel oltották ki az életét.
A hagyomány szerint a szent hajnalban gyertyafénnyel érkezik meg az otthonokba, forralt bort (glöggöt), kávét és sáfrányos kalácsot hoz a háziaknak. Kísérői fehér ruhába öltözött lányok és a csillagfiúk, amolyan kis manók, akik amellett, hogy a háziakat finomságokkal lepik meg, énekelnek és verseket is mondanak.
A nisse-k, a pogány néphitből származó természetfeletti lények a hagyomány szerint a ház lakóit védelmezik. Apró termetűek, ritkán nagyobbak, mint egy 10 éves gyerek, ám vonásaik egy öregemberre emlékeztetnek (ráncos bőr, ősz szakáll és haj).
Forrás: internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!