Csontvázlíra II. - Ördög A. Róbert újabb verseskötete


2011-12-12 20:06:32  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Csontvázlíra II. - Ördög A. Róbert újabb verseskötete főképe
„Verseivel bizonyított, hogy világa életének veszélyeztetett viszonyai között is érvényes, igényes, több létezősíkon játszódó létlíra. Személyiségének határai mind a társadalom, mind a költészet, mind pedig az emberi egzisztencia irányában kifejthetők. Verseiben a diszharmónia realitása ellenében a harmónia vágya tükröződik” - írta Ördög A. Róbertről Gotár Attila.
Ördög A. Róbert 1982. március 1-jén született Tökölön. Alig pár hónapos korában állami gondozásba került. Több nevelőotthonban élt, majd tíz évesen megismerte jelenlegi otthonát Bakonytamásiban. A győri Révai Gimnáziumban érettségizett, majd 2007-ben a Magyar Író Akadémia szép-írói tagozatán szerezett oklevelet kiváló minősítéssel. Volt a pápai Jókai Mór Művelődési Központ munkatársa is. Idáig már három verseskötete is megjelent, 2003-ban a Lelencdalok: versek a Nagy Szívatásról, 2004-ben a Repeszek, 2007-ben a Csontvázlíra és most 2011-ben a Csontvázlíra II.- a csend után.
Ördög A. Róbert Negyedik verseskötetét ma délután a Jókai Mór Városi Könyvár olvasótermében mutatta be.
- A kötet Adorján Gyuláné Bozzay Anna édesanya emlékére született, aki engem nagy szeretetben felnevelt. A kötet illusztrációit Borbély Lajos művésztanár és Vizkeleti István Márió készítette, a borító Adorján Gyula tanárnak köszönhető - mondta Ördög A. Róbert.
A Csontvázlíra II. című kötetének előszavában így ír:
„ Felelek soraimért önmagamnak, s ha a véletlen miatt hirtelen újra melléd szegődnék, nyugodt szívvel akarom hátrahagyni mindazt, ami emberhez szólhat még e sajátos nyelven, mely most az enyém. Amit ingyen kaptam, szeretném szétosztani mindazoknak, akik értik, hallják még a vasajtó nyikorgó zaját, és hangomat.”
A könyvbemutató keretein belül Róbert testvére, Vizkeleti István Márió néhány rajza is megtekinthető volt, aki hűen kifejezi azt az életérzést, amit a verseiben leírt a költő.
A kötetből részleteket Gosztola István és Éhártné Varga Zsuzsa olvasott fel.
A rendezvény a Kossuth Rádióban december 23-án is hallható lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!