Székely betlehemes


2011-12-12 19:28:12  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Székely betlehemes főképe
A Forrás Színház ismét egy nagyszerű produkcióval lepte meg a gyermekközönséget. Ezúttal a legújabb darabjukat, az élőzenés hagyományjátékot, a Székely betlehemest hozták el városunkba.
Előadásuk a csíksomlyói ferences rendi barátok XVIII. századi szövegeit és az erdélyi néphagyományokból származó betlehemes játékok gyűjtéseit felhasználva eleveníti meg Jézus Krisztus születésének misztériumát. A darab visszatér ahhoz a játékhagyományhoz, amikor még nem a gyermekek karácsonyi koledáló szokása, hanem meglett és idős férfiak közösségi létének jeles alkalma volt a betlehemezés, mely játék kitűnő alkalmat kínál a gyermekközönség igényes megszólítására.
Pataki András rendező hírportálunk kérdésre elmondta, a darabot november óta játsszák, kimondottan a karácsonyi időszakban.
- A Székely betlehemes című hagyományjáték alapját Katona Imre: Misztérium a szent születéséről című misztériumjátékból építettük fel. Úgy gondolom, nagyon nehéz feladatot vállaltunk ezzel. Ez akkoriban nem a gyermekek játéka volt, hanem a felnőtteké. Ebből kellett egy, a gyerekek által jól érthető darabot összeállítanunk. Ezt 15 másik székely betlehemessel vetettem össze, s így keletkezett a mű. Az előadás köré Németh Ervin dramaturg írt egy keretjátékot, melynek tartalma olyan eligazítást hordoz, amiből is a gyermek rá tud jönni, hogy mi a kulturális kontextusa a betlehemezésnek. A játékot élőzenei kísérettel játsszuk, melyben rengeteg hangszert hallhatnak a gyerekek - mondta a rendező.
A Székely betlehemest pénteken a Fekete-bérletes, ma pedig a Lázár-bérletes kisgyermekek tekinthették meg.

Képek:

A darabról:
A Forrás Színház fontosnak tartja, hogy a gyermek közönsége számára ne hagyja  elveszni azt a több évszázados kulturális hagyományt, amelyet a népszokások világa jelent.
Előadásuk a csíksomlyói ferences rendi barátok XVIII. századi szövegeit és az erdélyi néphagyományokból származó betlehemes játékok gyűjtéseit felhasználva eleveníti meg Jézus Krisztus születésének misztériumát. Az élő zenei kísérettel fűszerezett előadásban beköszönő és elköszönő (áldás-, majd adománykérő) formulák között felhangzanak és eljátszódnak a betlehemi történet kisebb-nagyobb egységei.
www.jmkpapa.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!