Ismét gyakorlatoztak a tűzoltók


2011-12-12 17:38:20  | cikk: Tóth Tamara  | 


Három napon át tartó, év végi ellenőrző gyakorlaton vettek részt múlt héten a Pápa Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság munkatársai. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Wiborny József tűzoltó százados, veszélyhelyzeti felderítő vett részt a három napos ellenőrzésen, amelyen nemcsak a beosztott tűzoltókat, hanem vezetőiket is ellenőrizték a szimulált, valósághoz közeli tűzesetek megoldásában - tájékoztatta portálunkat Horváth Sándor.
- Három különböző helyszínen, három napon át, kedden, szerdán és csütörtökön, az állomásunkon működő mind a három csoport részt vett egy-egy ellenőrző gyakorlaton, melyeket a tűzoltók speciális felszerelésben hajtottak végre. Első nap telefonos riasztás után a Várkertfürdőhöz riasztották tűzoltóinkat, a hívás alapján azt feltételeztük, a termálfürdő részleg pincéjében egy kazán kigyulladt, ember nem volt a baleset helyszínén, de a tűz következtében egy veszélyes anyag, folyékony klór ömlött ki a pincébe. A második napon a szimuláció szerint a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézménye, a volt Mező fiúkollégiumához riasztották a tűzoltókat, ahol az egyik szoba ablakából füst ömlött ki és a tűzeset szintjén valószínűleg egy fő tartózkodott. Harmadik napon a Hirtenberger nagyraktárának automata tűzjelző készüléke jelzett tüzet. A gyakorlatozó csoportokat a tűzoltás-vezető szolgálati parancsnokok irányították, így első nap Ungvári László százados, második nap Gyimóti Lajos tűzoltó őrnagy, a harmadik napon pedig Bedecs Gábor főhadnagy vezette a mentési folyamatokat - mondta el kérdésünkre a megbízott tűzmegelőzési osztályvezető.

Ahogy az életben is gyakran előfordul, hogy pont akkor, amikor szükségünk lenne valamire, az meghibásodik, elromlik vagy lemerül, úgy a gyakorlat szerint a tűzoltókkal is megtörtént ez, így a három nap alatt nemcsak a riasztott helyszín tűzoltási, felderítési munkáival kellett megbirkózniuk tűzoltóinknak, hanem egyéb, nem várt problémákat - mint az RDA rendszer, a fecskendő szivattyújának vagy a sugárvezető meghibásodása - is meg kellett oldaniuk a helyszínen.
Éves szinten minimum kétszer vesznek részt a tűzoltók ehhez hasonló gyakorlaton, azért, hogy egy valóban bekövetkező veszélyhelyzetben gyorsan és szakszerűen tudjanak cselekedni.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!