Dr. Pusztai Erzsébet volt a Petőfi Asztaltársaság vendége


2011-12-09 23:12:58  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Dr. Pusztai Erzsébet volt a Petőfi Asztaltársaság vendége főképe
Dr. Pusztai Erzsébet volt egészségügyi államtitkár, a Magyar Demokrata Néppárt egykori elnök asszonya, az MDF népjóléti kabinetjének egykori vezetője volt a Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelének vendége.
Pusztai Erzsébet 1952-ben született Budapesten. Érettségi után felvételt nyert a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre, majd 1977-ben avatták általános orvossá. Ezt követően Ajkán dolgozott. 1982-ben belgyógyászatból, 1985-ben infektológiából tett szakvizsgát. Több közleménye jelent meg orvosi szaklapokban, 1987-ben elnyerte az Infektológiai Társaság pályadíját is. 1994-ben az MDF országos listáján jutott be a Parlamentbe. A Magyar Demokrata Néppárt alapító tagja, 1996-os megalakulásától parlamenti frakciójának helyettes vezetője. A Szociális- és Egészségügyi Bizottság, valamint 1994-től 1996-ig a Költségvetési Bizottság munkájában is részt vett. Közel 700 alkalommal szólalt fel, ebből 116 kérdést intézett a kormány tagjaihoz, 266 törvénymódosító javaslata volt, melyek egy részét el is fogadták
1998 és 2002 között ismét országgyűlési képviselő volt. 1998. július 14. és 2000. május 31. között az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára, majd a Magyar Demokrata Fórum népjóléti kabinetjének vezetője volt. Nemrégiben pedig életvezetési coach is lett, aki abban segít, hogy az emberek megtalálják saját megoldásaikat, lelki egészségüket.
A program előtt nemzetiszalaggal átkötött koszorút helyezett el az egy éve elhunyt Kövy Zsolt, Pápa egykori alpolgármestere sírjánál az Alsóvárosi temetőben, majd az előadás előtt a megjelentek egyperces néma felállással tisztelegtek a Boszorkánykonyha Étteremben.
Az előadó kitért az egészségmegőrzésre, valamint a magyar egészségügy állapotára is.
Mint mondta, nagyon nem örül a sorozatos államosításnak, hiszen negyven év szocializmusa alatt megtanulták, hogy az állam milyen tulajdonos.
- Az állam nem tudja egy központból megfelelően irányítani a helyi ellátást, sem az egészségügyben, sem pedig az oktatásban. Sokkal több teret kellene adni a helyi kezdeményezéseknek, s el kell fogadni a magán-hozzájárulás intézményének bevezetését - hangsúlyozta a volt egészségügyi államtitkár.
- Az egészségügy rendkívül bonyolult rendszer. Nagyobb teret kéne engedni az egyéni vállalkozásoknak, hiszen az állami rendszer fokozatosan pusztul, a tehetősebbek úgyis a magánellátást veszik igénybe – fogalmazott az asztaltársaság mai vendége. Szerinte a magán-hozzájárulás éppen javíthatná az esélyeket. A kórházi ellátásban lehetővé tenné a választott orvos megfizetését is.
Mint mondta, minél több magánforrást vonnak be az egészségügybe, minél több orvosnak teremtik meg a biztos magán praxis lehetőségét, annál többen maradnak itthon, Magyarországon. A várólistán levők betegek szerint az egy hónap feletti várakozási idő már elfogadhatatlanul hosszú, így nagy részük akár fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elérhetőek lennének.
A mai viszonyok között az fenyegeti legjobban az országot, hogy kiszámíthatatlan, s egyben átláthatatlan, hogy milyen lesz a doktorok jövője, s ezért egyre több orvos és nővér távozik, megy el külföldre.
- Úgy gondolom, hogy az egészségügy szerkezetén változtatni kell, de ha ezt egy állami diktátummal teszik, lehet, hogy a rendszer megint nem tud majd alkalmazkodni - mondta dr. Pusztai Erzsébet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!