Székelyföld csodái lóháton


2011-12-09 19:39:01  | cikk: mo  | 


Székelyföld csodái lóháton főképe
Egy Gyergyószentmiklóson élő lovastúra-vezető volt a BAB Egyesület vendége ma est az Edvy Malom Fogadóban. Az ízig-vérig székely magyar fiatalember egy tanyán él az érintetlen havasok szomszédságában. Gáll Csaba, a Hipparion Lovasközpont vezetője a Gyergyói-havasokról, Csángóföldről vagyis, Erdély természeti és kulturális kincseiről valamint a lovaglás szeretetéről vallott előadásában. Gáll Csaba úgy fogalmazott, a hegyek, lovak és a lovas barangolások iránti szeretete már gyerekkorában kialakult.
- Abban a szerencsében volt részem, hogy 4 éves koromban egy családi összejövetelen sikerült rávennem nagytatámat, hogy vigyen fel engem is a havasokba. Az első hajnal ami rám virradt a szekéren a hegyek szerelmesévé tett. Ettől kezdve nagytatámnak állandó útitársa lettem, megismerve így a környék havasait és barátságba kerültem a lovakkal is. Suhanc koromban elkezdtem sportszerűen lovagolni. Külföldi tapasztalatszerzés és tanulmányok után elindítottam saját vállalkozásomat, melynek köszönhetően még erősebb lett bennem a természet és a lovak iránti elkötelezettség.
A fiatalember azt vallja, a lovak és a természet közelében érzi igazán elemében magát, azonban néhány éve többet forog emberek között, úgy fogalmazott, kezdi kiismerni embertársait, így gördülékenyebbek a lovastúrák is.
- Ahogy nagytatám mondta: az embernek mindig tanulnia, fejlődnie kell, hogy lépést tudjon tartani a rohanó, fejlődő világgal. Ezért jelenleg egyetemi szinten képzem tovább magam turizmus szakon, és jövőbeli terveim között szerepel a lovaskultúra szak elvégzése is.
Gáll Csaba fotókból szerkesztett filmen mutatta be Erdély legcsodálatosabb tájait, a Gyilkos-tótól a  parajdi sóbányán át a Medve-tóig. Az általa vezetett lovastúrákon a vállalkozó szellemű lovasok mindezt testközelből láthatják, érezhetik: lovasközpontját pontosan ezzel a céllal alapította 1995-ben, hogy lehetővé tegye minden természet- és lószerető ember számára, hogy megismerkedjen Székelyföld csodálatos világával: „a hegyek árnyékában megbújó rejtelmekkel, a természeti szépségekkel, az itt élő, nem hétköznapi emberek életmódjával és kultúrájával. Eljusson olyan helyekre, ahová ember csak lóháton vagy gyalog léphet be” - fogalmazott az előadó.
A túrák azonban embert és lovatpróbáló kirándulások, hiszen a csapat sokszor több szász kilómétert tesz meg néhány nap alatt, s lónak és lovasának közben le kell küzdenie a erdélyi tájakra oly jellemző sziklás, hegyes-völgyes útszakaszokat.
- Túráinkon igyekszünk megmutatni mindazt a szépet, ami még megmaradt Székelyföldből és bemutatni egy olyan világot és életformát, ami a modern huszonegyedik századi embernek elképzelhetetlennek tűnik. Azt a világot, melyet sokan mesevilágnak neveznek – tárta közönsége elé gondolatait Gáll Csaba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!