Felszentelték a katolikus iskola auláját


2011-12-08 19:47:39  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Felszentelték a katolikus iskola auláját főképe
1891-ben, pontosan 120 évvel ezelőtt kezdődött el a katolikus gyermekek tanítása a pápai katolikus iskolában. Az államosításkor, 1948-ban ez a folyamat megszakadt. A rendszerváltáskor azonban lehetővé vált, hogy újrainduljon a keresztény szellemű oktató-nevelő munka itt, a régi iskolában. Az 1992-ben alapított iskola Szent István diakónus nevét vette fel, akit Jézusról tett tanúságtételéért halára ítéltek és a kor szokásai szerint a városon kívül megköveztek. Az iskolába jelenleg több mint 400 diák jár.
Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel ma délután, Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása Napján a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola új auláját, melyet a Fő téri intézményhez építettek hozzá.
- A munkálatok az idei nyár elején, a tanév végén kezdődtek. Nagy öröm számunkra, hogy e jubileumi, 20. tanévre elkészülhetett ez a szép közösségi tér, a közel 180 négyzetméteres aula, mely elsősorban a felsős diákok programjainak fog helyet adni. A beruházásban az épület akadálymentesítése és a fűtés korszerűsítése is megtörtént. Ez a komoly, több mint 88 millió forintos beruházás a Veszprémi Érsekség finanszírozásával valósulhatott meg - mondta Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató.
- 20 évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy „bölcs tudást és ép hitet” adjunk a ránk bízottaknak. Az ismeretátadáson túl a gyermekek lelkét is formáljuk, az egész személyiséget alakítjuk a keresztény értékek megismertetésével, megélésével és személyes példaadással. Hogy ez megvalósuljon, természetesen szükség van mai modern, korszerű feltételekre is. Az elmúlt két évtizedben végzett fejlesztések, beruházások megteremtették a tárgyi alapjait is annak, hogy színvonalas, és a kor elvárásainak megfelelő munka folyjék intézményünkben- tette hozzá az igazgatónő.
Dr. Márfi Gyula érsek elmondta, nagy öröm számukra is, hogy az iskola egy gyönyörű aulával bővülhetett, ami manapság elengedhetetlen követelménye a kor elvárásainak. Reméli, a diákok ezt az új közösségi teret előszeretettel használják majd.
- Az ember legmagasabb rendű tevékenysége a vallás gyakorlása. Az ember önmagát akkor valósítja meg, ha dolgozik. A vallás pedig az önfelülmúláshoz segíti hozzá az embereket - hangsúlyozta a veszprémi érsek.
Végül dr. Márfi Gyula megáldotta az új épületrészt, majd ifj. Márkus Mihály református lelkész is áldását adta az intézményre.
Az ünnepi alkalmon az iskola énekkara, a Szent Cecília Kórus műsorát és a diákok táncos-irodalmi összeállítását tekinthették meg az egybegyűltek.
Holnaptól több mint 200 tanuló veheti birtokba az új aulát.
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!