Ritka tervrajzok kerültek elő - kiállítás és könyvbemutató a levéltárban


2011-12-08 19:37:48  | cikk: mo  | 


Ritka tervrajzok kerültek elő - kiállítás és könyvbemutató a levéltárban főképe
Kiállításra és könyvbemutatóra invitálta az érdeklődőket a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára ma délután. A Rajzolatok, plánumok című tárlat keretében ugyanis kuriózumnak számító tervrajzokat mutattak be a XVIII-XIX. századból. Somfai Balázs főlevéltáros elmondta, 1983-ban elbontottak egy földszintes házat a Fő téren, a mai nagy OTP helyén. Az épület tetőteréből 28 darab feudális kori tervrajz került elő, melyek levéltárba kerülését Gálné Bircher Ágnes és a Városgondnokság akkori vezetője, Németh József szorgalmazta. A korabeli dokumentumok pápai és járási épületek rajzait ábrázolják, így például az éppen felújítás alatt álló régi Városháza épületét, vagy a nagytemplomot. Ez utóbbi kapcsán Somfai Balázs azt hangsúlyozta, a korábbi téves állításokkal ellentétben a templom nem 72 méter, hanem „csak” 58,5 méter magas, de valóban a legmagasabb templomépület Pápán – derül ki a tervrajzokból. Arra a kérdésre, mely szerint hogyan kerülhettek az épületbe a ma már ritkaságszámba menő dokumentumok, nincsen válasz. A főlevéltáros úgy fogalmazott, az épületből egyfajta Esterházy kötődésre lehet következtetni és könnyen elképzelhető, hogy tervezőiroda működött a házban, feltűnően sok a Pauli-tervrajz közöttük, amely egy híres építészcsalád volt itt Pápán – tudtuk meg Somfai Balázstól.
A „Helytörténeti tanulmányok. Válogatás a Pápai Levéltári Napok” előadásaiból címmel megjelent kötetet Petrik Iván levéltáros, a kiadvány szerkesztője mutatta be. A „Memoriae Commendamus, emlékezetül adjuk. Válogatás Pápa város történetének forrásaiból” című kiadvány után a Pápai Levéltár már másodízben vállalkozik arra, hogy összefoglaló tanulmánykötettel segítse mind a helytörténészek, mind a levéltárosok munkáját, s kielégítse azt az igényt is, amely a lokálpatrióták részéről mutatkozik a város történelmének, jelen helyzetének megismerésére. Az utóbb kiadott tanulmánykötet a Pápai Levéltári Napok három konferenciájának előadásait gyűjti csokorba. A 2009-ben szervezett szakmai nap egy intézménytörténeti konferencia volt. A tanulmánykötet átfogó képet ad a pápai közgyűjtemények aktuális helyzetéről, feladatairól, tevékenységéről, így a múzeum, a könyvtár és a levéltár munkájáról. A kiadvány második része a 2010-es szakmai nap előadásainak anyagából válogat. Itt a legkülönfélébb helytörténeti, eddig nem ismert vagy éppen jól ismert források újszerű megvilágításával találkozhatunk. A tanulmánykötetben helyet kapott egy a konferencián nem szereplő, azonban a témához kitűnően illeszkedő intézmény, a Pápa Városi Televízió teljességre törekvő archívumának bemutatása is – derült ki a mai könyvbemutatón.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!