Védőháló - új program az idősek védelméért


2011-12-06 22:45:31  | cikk: HuHa  | 


Védőháló - új program az idősek védelméért főképe
Az egész megyére kiterjedő felkészítő rendezvénysorozat indított a házigondozók és a falugondnokok részére a Veszprém Megyei Önkormányzat Idősek Otthonainak Egyesített Szociális és Módszertani Intézménye és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A Védőháló névre keresztelt egy éves programsorozattal a két szervezet a megye valamennyi kistérségét felkeresi. Az előadássorozat első állomása ma és holnap a Pápai Kistérség, a jövő évben pedig a megye többi kistérségében is megrendezik a felkészítő képzést.
-Célunk, hogy a két szervezet az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére felkészítse a kistérség településein dolgozó házigondozókat és falugondnokokat, oly módon, hogy ők - mint az idősekkel a legközvetlenebb, napi kapcsolatot tartó személyek - át tudják adni a legfontosabb információkat a veszélyeztetetteknek – mondta el Forsthoffer Erzsébet, a Veszprém Megyei Önkormányzat Idősek Otthonainak Egyesített Szociális és Módszertani Intézményének igazgatója a Városházán tartott program elején.  A Pápai Kistérségben közel száztíz házigondozó és házi segítségnyújtásban közreműködő falugondnok tevékenykedik, a rendezvényt azért tervezték két naposra, hogy az idősek ellátásában ne legyen fennakadás a felkészítő program miatt. Az igazgatónő kiemelte, olyan gyakorlati segítséget kívánnak adni az idősek ellátásában résztvevőknek, amit ők mindennapi munkájukban hasznosíthatnak. A tanácsok és információk segítségével a gondozók felhívják a figyelmét az időseknek azokra a veszélyhelyzetekre, amikkel találkozhatnak és tudatosítják az öregekben az idegenekkel szembeni viselkedés legfontosabb szabályait.
-Azt szeretnénk, ha minél szélesebb körben át tudnánk adni az információkat és ennek a programnak a segítségével csökkenne az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma – fogalmazott az igazgatónő, aki előadásában az intézmény működését és feladatkörét ismertette, kiemelve azt, hogy nemcsak az idősek otthonaiban élőkre, hanem az otthonaikban lakókra is kiemelt figyelmet fordítanak tevékenységük során.
Veszprém megyében az összes bűncselekmény mindössze 1 százalékát teszik ki az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények, mégis kiemelten foglalkozik a rendőrség ezekkel az ügyekkel, hiszen az idősek kiszolgáltatottak és védtelenek, sokan senkitől sem várhatnak segítséget, az okozott kár a szenvedő félnek igen jelentős, a látencia magas ezeknél az eseteknél és a felderítés helyett hatékonyabb eszköz a megelőzés – sorolta a felkészítő program egyik előadója, Futtató Norbert rendőr őrnagy. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője az idősek sérelmére elkövetett trükkös lopások pszichológiájáról is szólt előadásában.
-Itt konkrétan arról beszélünk amikor, valaki azért válik bűncselekmény áldozatává, mert idős. Tehát direkt az időskor tulajdonságait kihasználva lépnek fel ellenük az elkövetők – magyarázta az őrnagy, kiemelve, hogy a főkapitányság több fronton is harcol az ilyen típusú bűncselekmények ellen. Ide sorolhatók a nyugdíjasklubokban tartott előadások, a körzeti megbízottak által tartott ismertetők, és a különböző kiadványok, televíziós kampányok, valamint az újonnan indított idős bűnmegelőzési kortárs segítő program, ahol maguk az idősek mondják el egymásnak a tanácsaikat. Ezeket egészíti ki a most indított Védőháló program.
-A házigondozók, falugondnokok olyan idős emberekkel tartják a kapcsolatot, akiket másképp nem tudunk elérni, hiszen a nyugdíjas szervezetekben csupán az idősek 10 százaléka vesz részt. Az új programmal igyekszünk a legszélesebb réteget megcélozni, így csökkentve az áldozattá váló idősek számát – mondta Futtató Norbert, hozzátéve, hogy az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma vélhetően sokkal nagyobb, mint ami a rendőrség tudomására jut.  Ennek oka, hogy az idősek sokszor csak a bűncselekmény elkövetése után hosszabb idővel veszik észre, hogy megkárosították őket, sokan szégyellik, hogy áldozattá váltak vagy éppen félnek jelenteni a bűncselekményt. Az előadó azt is elmondta, az idősek megfigyelőképessége és a nyomszegénység miatt nagyon nehéz ezeket a bűncselekményeket felderíteni, és bár vannak bravúros sikerek, a megelőzés hatásosabb eszköz az ilyen típusú eseteknél.
-A mai előadáson kétféle vonatkozásban kerülnek szóba az időseknek átadható tanácsok. Egyrészt arról beszélünk, hogy milyen tanácsokat kell adni, másrészt pedig arról, hogy hogyan kell ezeket a tanácsokat átadni az érintetteknek. Azt a frappáns, rövid, tömör, érthető és egyszerű információátadást kell megtanulniuk az itt résztvevőknek, amik könnyen beilleszthetők az idős emberek gondolkodásába.
A legfontosabb tanácsok közé tartozik, hogy a lakás, ház ajtaját zárva kell tartani, hogy idegeneket ne engedjenek be otthonukba, hogy ismeretlen – kérdéseket feltevő – telefonálóval ne beszéljenek, hogy figyeljenek szomszédaikra és a hozzájuk érkező idegenekre, és hogy bármi gyanús dolog észlelésekor értesítsék a rendőrséget – sorolta az őrnagy.
Az előadáson szó esett a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett trükkös lopásokról is. Az adatokat Császárné Elek Veronika kiemelt megelőzési főelőadó ismertette:
-Illetékességi területünkön az idei évben eddig tizenkét trükkös lopást tartunk számon, valószínű azonban, hogy ennél több ilyen bűncselekmény történt. Minden esetben idegent engedett az otthonába a jóhiszemű idős ember, így vált áldozattá. A legkisebb, így eltulajdonított összeg tízezer forint volt a legnagyobb pedig ötszázhatvanezer forint. Összesen 3.517.000 forinttal károsították meg az időseket a tizenkét esetben. Az áldozatok 75-80 év körüli idősek, de találkoztunk 90 évesnél idősebb sértettel is. Az esetek Pápán és környékén szinte azonos számban történtek.
Az elkövetők jellemzően pénznyeremény hírével érkeztek, több esetben gyógyszerár visszatérítésről beszéltek vagy villanyóra leolvasónak adták ki magukat. Az esetek nagy részében nagy címletű pénzt akartak átadni, hogy az idős ember abból adjon vissza, íly módon kilesték, hogy hol tartja a pénzt a sértett, aztán a figyelmét elterelve ellopták a megtakarított pénzét.
-A trükkös tolvajok általában más megyéből érkeznek, így felderítésük még nehezebb. Megnyerő modorúak, határozott fellépésűek, barátságosak, bizalomkeltőek és könnyen létesítenek kapcsolatot a sértettekkel – sorolta a főelőadó, megerősítve a megyei kolléga véleményét, miszerint a Pápai Rendőrkapitányság több idősek sérelmére elkövetett bűncselekményt felderített, de a megelőzés ezekben az esetekben sokkal nagyobb eredményeket hozhat. Ebbe a megelőzési munkába vonják be a most indított Védőháló programmal a házigondozókat és a falugondnokokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!