Losoncon és Beregszászon járt a pápai delegáció


2011-12-05 11:17:56  | cikk: mo  | 


Losoncon és Beregszászon járt a pápai delegáció főképe
A Rákóczi Szövetség magyarországi magánszemélyek, társadalmi szervezetek és önkormányzatok – köztük Pápa Város Önkormányzata – segítségével szeptember-november hónapban közel 80 helyszínen rendezett ünnepség keretében több mint 3500 szlovákiai magyar kisdiákot részesített beiratkozási ösztöndíjban. A szövetség a losonci Kármán József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvodában szervezett alkalmon összesen 39 iskolakezdés előtt álló diákot részesített az ösztöndíjprogramban, melynek támogatását november 24-én adták át az intézményben. Az ünnepségen részt vett Pápa Város Önkormányzata képviseletében Unger Tamás alpolgármester. Unger Tamás elmondta, az önkormányzat mindig is elkötelezett volt a határon túli magyarok tekintetében, lehetőségeihez mérten támogatta, és támogatni fogja a jövőben is a partnertelepülések egyes intézményeit. A pápai önkormányzat a Rákóczi Szövetség felvidéki ösztöndíjprogramjához 2006 óta nyújt anyagi támogatást, eddig összesen 61 diák tanévkezdését segítették, mintegy 600.000 forinttal – fogalmazott Pápa alpolgármestere.
Unger Tamás érdeklődésünkre elmondta, a Kármán József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda közel 400 magyar ajkú diák számára biztosítja az alapfokú oktatást. Az ösztöndíjak átadóünnepségén kiderült, az intézményben évről évre csökken a gyermekek száma, ezért a szövetség az idei évben az óvodásoknak eljuttatandó karácsonyi csomagokhoz küld egy levelet a gyermekek szüleinek, melyen a magyar iskolaválasztás fontosságára hívják fel a figyelmet – tájékoztatott Unger Tamás.  

A delegáció losonci látogatása után az ukrajnai Beregszászra utazott tovább november 25-én. Pápa Város Önkormányzata meghívást kapott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fennállásának 15. évfordulója kapcsán szervezett ünnepségre és kiállításra. A Kárpátalja egyetlen, nem állami felsőoktatási intézményeként, alapítványi fenntartásban működő főiskola alapításáról 1993-ban döntött a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátaljai Egyház és a beregszászi városi tanács. Az intézményben 1994-ben, 41 tanulóval indult meg az oktatás a nyíregyházi főiskola speciális képzéseként. Jelenlegi formájában a főiskola az 1996-97-es tanévtől működik. A beregszászi magyar főiskola volt a határon túli magyarság első olyan anyanyelvű felsőoktatási intézménye, amely 2001-ben állami akkreditációt és államilag elismert diplomát tud hallgatói kézébe adni az iskola elvégzését követően – derült ki az alpolgármester beszámolójából. 
Unger Tamás hozzátette, az ukrán állami támogatásban nem részesülő beregszászi magyar főiskola nem létezhetne támogatók nélkül. Pápa Város Önkormányzata az elmúlt évek során több mint 1,5 millió forint támogatást nyújtott a főiskola alapítványának tantermek kialakításához, valamint az épület külső felújításához. Dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke és dr. Brenzovics László alapíványi elnök oklevelet és ajándékcsomagot nyújtott át az intézmény határon túli és ukrajnai támogatóinak, köztük Pápa Város Önkormányzatának. 

Unger Tamás beszámolt arról is, örömmel olvasták a hírt a helyi médiában, mely szerint a viski magyar nyelvű óvoda felújítási munkálatai megkezdődtek. Az óvoda rekonstrukciós munkálataira Pápa Város Képviselőtestülete 100.000 forintot különített el a költségvetésből.

(Fotók hamarosan)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!