A Koldusopera Pápán


2011-12-04 18:08:53  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Koldusopera Pápán főképe
A veszprémi Petőfi Színház ismét egy nagyszerű darabot hozott el városunkba tegnap estére a Vajda-bérlet tulajdonosainak örömére. Bertold Brecht és Kurt Weill: Koldusopera című zenés színművét szeptember 16-án mutatta be a társulat. A darabot Szinetár Miklós Kossuth-és Jászai-díjas, Kiváló-és Érdemes művész állította színpadra, Bicska Maxi szerepét Hirtling István formálja meg. A főbb szerepekben Eperjes Károlyt, Papadimitriu Athinát, Trokán Annát, Nyirkó Istvánt, Csarnóy Zsuzsannát, Szűcs Krisztinát és Gere Dénes Ákost láthatta a színházbarát közönség.
Eperjes Károly, aki Tigris Brown szerepét töltötte be, hírportálunk kérdésére elárulta, hogy mindig nagyon szívesen jön Pápára, akár fellépni, akár a közelben élő rokonaihoz.
- Ha a Dunántúlon lehetek, máris nagyon jól érzem magam, főleg ha a Balaton, a Duna és az Alpok között tartózkodom - tette hozzá mosolyogva a színész.
Mint mondta, szerepe egy kiváló dramaturgiai szerep, jól tud azonosulni Tigris Brown-nal. Jelenleg már készülnek a veszprémi színház újabb bemutató darabjára, a Chioggiai Csetepatéra, melyben Fortunato, a halászmester szerepét tölti be.


Képek:

A darabról:
A londoni Soho legmélyén Bicska Maxi, a sármos rablógyilkos titokban feleségül veszi Peacock, a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen leányát, Pollyt. A koldusok királya azonban bosszút áll a bandavezéren lánya elcsábításáért. A rablóromantikát sem nélkülöző történet mögött feltárul a viktoriánus Anglia alvilága, ahol minden eladó és mindennek pénzben meghatározható ára van. Ahol nincs becsület, mert "előbb a has jön, aztán a morál", ahol pár pennyért mindenki elárul mindenkit, ahol a barátság hamis, a szerelem mulandó. A darab témáját Brecht előtt többen is feldolgozták. Az első egységes zenés játékot John Gay és John Cristopher Pepusch írta. Londonban akkoriban beszédtéma volt a betörő Jack Shepard története, aki megszökött a börtönből, s akit az ugyancsak betörő Jonathan Wild árult el a rendőrségnek, és akit fel is akasztottak. Bár a mű a 20. századi avantgárd színház része volt, mára már klasszikus rangra emelkedett, hiszen olyan "slágerek" hangoznak el benne, mint a Cápa-dal, az Ágyú-dal vagy a Salamon-dal.
(Forrás:www.port.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!