Szigorúbb költségvetésre lesz szükség a kistérségben


2011-12-02 09:50:58  | cikk: mo  | 


Szigorúbb költségvetésre lesz szükség a kistérségben főképe
Három tájékoztatót hallgattak meg a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás soron következő ülésén résztevevő polgármesterek tegnap délután. A napirendi kérdések megtárgyalása előtt Németh Tamás, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője tartott tájékoztatót az Országgyűlés által szeptemberben elfogadott katasztrófavédelmi törvény tartalmáról, az érintett intézmények – a tűzoltóság és a polgári védelem – szervezeti átalakulásáról. A megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint összehangoltabb, gyorsabb reagálású, működőképesebb, egységes irányítás alatt álló rendszert tudnak létrehozni. Jelentős változás az újonnan elfogadott törvényben az, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság megszűnik, helyébe az egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lép. A törvény a tűzvédelem állami kézbe helyezésével számos problémát old meg, elősegíti a helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer létrejöttét. Németh Tamás tájékoztatott arról is, januártól 65 katasztrófavédelmi kirendeltség működik majd, ezek tulajdonképpen kiemelt tűzoltó-parancsnokságok, ezen a szinten zajlik majd a hatósági munka. A következő szintet a tűzoltó-parancsnokságok jelentik, itt újdonságot az jelent, hogy polgári védelmi helyettest kapnak a tűzoltóságok vezetői. Annak a törekvésnek a jegyében, hogy az állampolgárokhoz a lehető legközelebb kell vinni a segítséget, erőt és eszközt, tűzoltó őrsök működnek majd szerte az országban. Hasonló funkciót töltenek be az önkéntes tűzoltó egyesületek, belőlük 350 olyan működik az országban, amely tűzoltási feladatot tud ellátni, fejlesztésükre figyelmet fordít a katasztrófavédelem. A megyei igazgató elmondta, a katasztrófavédelem 2007 óta rendelkezik hatósági jogosítványokkal a közúti veszélyesáru-szállítás ellenőrzésére vonatkozóan, január elsejétől ez a jogkör a vízi, légi és vasúti szállításra is kiterjed majd. 

A napirend előtti beszámolók sorát Czaun János, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulásának elnöke folytatta, aki a májusban a királyszentistváni hulladéklerakó kezelőközpontjában bekövetkezett tűzeset kapcsán elmondta, a katasztrófa miatt az átadás-átvétel folyamata leállt. A kivitelező konzorcium nem kívánta helyreállítani a kárt, így kénytelenek voltak ilyen állapotban is átvenni a központot – fogalmazott az elnök. A megállapodás szerint a kivitelező 200 millió forint kárenyhítést ad át a társulásnak, míg a helyreállítás további költségeit vis major keretből kívánják finanszírozni.  
- Nincs akadálya, hogy keressük a helyreállításhoz szükséges szakembereket, a tervezőt, a kivitelezőt és jövő tavasszal megkezdődhet a munka. Az üzemeltetéssel azonban nem várhatunk, ezért január elsejétől részleges üzemeltetéssel folyik majd a munka. Így az átrakó állomásokkal érintett települések, így Pápa is, januártól várhatóan Királyszentistvánra fogja vinni a hulladékot, és ott fogjuk ártalmatlanítani mind a 158 önkormányzatunk hulladékát – tette hozzá Czaun János. 
A társulás elnöke beszámolt arról is, jelenleg két projektjük fut, az egyik a 33 hulladéklerakó rekultivációja, a másik pedig a meglévő hulladékkezelő rendszer közel 3 milliárd forint értékben történő bővítése a szelektív hulladék növelésével. Ez azt jelenti, hogy a kertvárosi területeken illetve a 2000 fő alatti településeken a családok 240 literes edényekbe gyűjthetik a papír-, üveg- és műanyaghulladékot, míg a lakótelepeken szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyeznek ki a jövő év folyamán – derült ki a beszámolóból.   

A Pápai Többcélú Kistérségi Társulás ülése előtt a Közbiztonsági Egyeztető Fórum tagjai tartottak beszámolót a Pápai Rendőrkapitányság munkájáról. Szappan Csaba rendőrkapitány felhívta a polgármesterek figyelmét, tegyenek javaslatot arra, hogy milyen irányba kívánják erősíteni a rendőrség munkatársainak jelenlétét településükön. Bauer Tibor rendőr százados, a Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály vezetője tájékoztatójában elmondta, három éve indult útjára a Közbiztonsági Háló Ellenőrzési Program. A rendőr százados hozzátette, a baleseti és a bűncselekményi mutatók tükrében elmondható, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén nincs olyan település, amely kiemelten veszélyeztetett lenne. Ennek ellenére a településeken heti rendszerességgel végeznek közlekedésrendészeti és közbiztonsági ellenőrzéseket a pápai rendőrök. Bauer Tibor elmondta azt is, folyamatosan értékelik a bűnelkövetések típusát, gyakoriságát, időpontját és erőszakosságát. Az osztályvezető rendőr százados megállapította, területükre döntő többségében a vagyon elleni bűncselekmények elkövetése jellemző. A Közbiztonsági Egyeztető Fórumon Szappan Csaba rendőr alezredes beszámolt az elmúlt hetek sikeres felderítéseiről, többek között a nemrég elfogott kábítószerterjesztő csoportról, a kistérségben történt falopásokról, valamint az Erkel sörözőben történt rablásról.    

A Pápai Többcélú Kistérségi Társulás soron következő ülésén dr. Áldozó Tamás elnök vezetésével a tagok módosították a társulás 2011. évi költségvetését. Feketéné Földi Judit munkaszervezet-vezető elmondta, a módosításra azért volt szükség, mert egy évben egy alkalommal van lehetőség normatív támogatás pótigénylésére. Az Államkincstár szeptembertől folyósítja a támogatást – hangzott el a kiegészítésben. 
A társulási tagok elfogadták a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás 2011. háromnegyed éves gazdálkodásáról szóló beszámolót és a 2012. évi koncepciót. Feketéné Földi Judit szóbeli kiegészítésében elmondta, a mozgókönyvtári ellátásra és a belső ellenőrzésre szánt normatíva jelentősen csökken. Mozgókönyvtári feladatokra egy millió forint helyett 800.000 forintot kap a társulás, a belső ellenőrzés esetében pedig 15.800 forinttal kevesebb az egy költségvetési szervre jutó állami támogatás. A munkaszervezet-vezető hozzátette, a társulás szempontjából ez pénzügyi kiesést nem jelent. Azonban csökken a működési támogatás is, amely közel 9 millió forinttal kevesebb lesz, ezért az idei évben felhalmozott tartalékot ennek kompenzálására használhatják fel. Feketéné Földi Judit leszögezte, a számokat figyelembe véve takarékos és szigorú költségvetésre lesz szükség.
A vegyes ügyek keretében Áldozó Tamás elmondta, a viski református egyházközségnek a Veszprém Megyei Közgyűlés és a megyei kormányhivatal közreműködésével mintegy egy millió forint jutott el. Pápa Város Önkormányzata 100.000 forintot adományozott a magyar nyelvű óvoda megépítésére. A társulási ülés végén Áldozó Tamás gratulált a Tiszta, virágos Veszprém megyéért pályázat díjazottjainak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!