Ausztriai és cseh diákok a Közgázban


2011-11-29 20:31:43  | cikk: HuHa  | 


Ausztriai és cseh diákok a Közgázban főképe
Ötödik alkalommal hirdetett pályázatot az Academy of Central Euroean Schools (ACES) nemzetközi iskolai együttműködések számára. Ehhez csatlakozott a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Székhelyintézménye, a volt Közgáz is, a korábbi sikeres Comenius projektben résztvevő partnereivel: a linzi és a tábori közgazdasági középiskolával. Az európai önkéntesség évéhez kapcsolódó pályázaton októberben a pápai diákok látogattak el Tábor városába, most pedig a cseh és ausztriai vendégek tettek látogatást városunkban. A diákok és kísérő tanáraik vasárnap érkeztek meg Pápára és holnap utaznak haza. A házigazda intézményt harminc diák képviseli a négynapos összejövetelen, a két partneriskolából pedig tizenhét tanuló érkezett kísérőikkel, ők a Közgáz kollégiumában illetve fogadócsaládoknál laknak. A tegnapi programban a házigazda intézményt ismerték meg a résztvevők, prezentációkat tekintettek meg városunkról és hazánkról, magyar nyelvet tanultak és városnéző programon vettek részt, megtekintve többek között az Esterházy-kastélyt. A mai program az önkéntességhez kapcsolódott.
-A pályázat lehetőséget ad arra, hogy újra együtt dolgozzunk a cseh és ausztriai iskolával, ezúttal az önkéntesség jegyében. A Közép-európai Iskolák Akadémiája (ACES) idei pályázata ugyanis az önkéntesség európai évéhez kötődik. Közös pályázatunk címe: Need help? We’re here! vagyis „Ha szükséged van segítségre, itt vagyunk!” – mondta el Molnár András, a projektet koordináló pedagógus. A pályázat célja az önkéntesség népszerűsítése. Az iskolák feladata az volt, hogy mutassák be a saját hazájukban megvalósuló önkéntes munkát, prezentáció keretében ismertessék meg társaikat egy önkéntes szervezettel. A diákok két pápai civil csoport képviselőivel is találkoztak, megismerve a Pápai Barátság Klub és a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete Pápai Csoportjának tevékenységét.
-A nemzetközi csoportokban dolgozó diákok a városnézés kapcsán is kaptak feladatot, de készítettek posztereket is, például a dohányzás elleni kampányhoz és az idősek segítéséhez kapcsolódva. Emellett pedig minden ország csapata készült egy karácsonyi énekkel az egész csoport pedig közösen adta elő Michael Jackson: Heal the World című dalát – sorolta a programokat a pedagógus.
Alexandra Starker, a linzi közgazdasági szakközépiskolából érkezett társaival. Mint mondta, önként csatlakozott a három iskola közös pályázatához, mert érdekelte a projekt témája. A pápai látogatás programja elnyerte tetszését és a várost nagyon szépnek találta.
A találkozó programjából persze a szabadidős tevékenységek sem hiányoztak, a tanulók és kísérőik jártak a Várkertfürdőben és voltak bowlingozni is, és akárcsak a pályázathoz kötődő feladatokban, ezeken is közösen vettek részt. A projekttalálkozó ma este ér véget, a vendégek holnap hazautaznak. A következő összejövetel januárban lesz az ausztriai Linz városában, oda hét pápai diák utazik majd –tudtuk meg Molnár Andrástól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!