Terjesztők és fogyasztók rendőrkézen – kábítószeres bűncselekmény ügyében nyomoz a Pápai Rendőrkapitányság


2011-11-29 18:52:10  | cikk: HuHa  | 


Terjesztők és fogyasztók rendőrkézen – kábítószeres bűncselekmény ügyében nyomoz a Pápai Rendőrkapitányság főképe
Összehangolt rendőri akció keretében állítottak elő a közelmúltban a pápai kapitányságra több kábítószer terjesztőt és több tucat fogyasztót – tudtuk meg Nagy Ákostól, a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől.
-Az összehangolt akcióban a pápai kollégák mellett az ajkai és balatonalmádi rendőrök valamint a megyei kapitányság kollégái vettek részt. Célunk az volt, hogy kapitányságunk illetékességi területén a kábítószer terjesztésével foglalkozó személyeket gyanúsítottként felelősségre vonjuk és bűnös cselekményüket megszakítsuk – mondta el a százados.
Az akció rendkívül sikeres volt, az egy időben, több helyszínen lecsapó rendőrök hatvan személyt vettek őrizetbe: kábítószer terjesztőket és fogyasztókat.
-Elsődleges célunk a terjesztők gyanúsítottként való felelősségre vonása volt, másrészt pedig a fogyasztók eljárás alá vonása. Öt személyt kábítószer terjesztésért őrizetbe vettünk - ők cselekményüket üzletszerűen és bűnszövetségben hajtották végre, - közülük négyet a Veszprém Városi Bíróság előzetes letartóztatásba is helyezett – adott tájékoztatást Szegedi Zoltán rendőr főhadnagy.
A rendőrök a terjesztőknél a házkutatások során nagy mennyiségű kábítószer gyanús anyagot találtak és foglaltak le, ezek hatóanyag tartalmának vizsgálatára és a vizeletminták vizsgálatára szakértőt rendeltek ki. Az elsődleges vizsgálatok alapján marihuánát és származékait, valamint többféle szintetikus drogot – speed-et, extasy-t és piko-t – foglaltak le a rendőrök a gyanúsítottaknál. Az egyik helyszínen a nagy mennyiségű anyag mellett cannabis származék gyanús növényi maradványokat és több tő élő növényt is találtak, sőt kábítószer előállítására alkalmas eszközöket is lefoglaltak, például automatikus öntözőberendezést, valamint különböző hevítő és világító berendezéseket. A kábítószer terjesztéssel gyanúsított öt személy mellett közel hatvan fogyasztót is előállítottak a nyomozók.
-Ők a „megszerez” és „tart” vétségét követték el a kábítószerrel való visszaélés bűntettének – magyarázta a nyomozó – ebben az esetben a Btk. mentességet biztosít azon fogyasztók számára, akik az első fokú bírói ítélet meghozataláig legalább fél éves, folyamatos elterelésen vesznek részt. Ez orvos felügyelete mellett zajlik, és ha a fogyasztó elterelésben való részvétele igazolt, akkor a törvény megszünteti a büntethetőséget. Amennyiben a fogyasztó az elterelést nem vállalja, megszakítja, vagy ez idő alatt is fogyaszt kábítószert, az ügyészség vádat fog emelni ellene.
A kábítószer terjesztők ennél sokkal súlyosabb megítélés alá esnek, cselekedetükért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők.
-Súlyosbítja a helyzetet, hogy a terheltek attól sem riadtak vissza, hogy fiatalkorúaknak adjanak el kábítószert, hiszen az eljárás alá volt fogyasztók 17 és 25 év közötti pápai és Pápa környéki fiatalok – mondta el Szegedi Zoltán.
A legfrissebb információk szerint az összehangolt rendőri akció óta újabb személyek kerültek a rendőrség látókörébe a bűncselekmény kapcsán, ellenük a pápai nyomozók eljárást indítanak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!