Vigasz, reménység, bizalom


2011-11-27 19:20:30  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Vigasz, reménység, bizalom főképe
A Pápai Református Egyházközség a hagyományoknak megfelelően idén is megtartotta advent előtti hitmélyítő és hitre segítő alkalmait november 24-én, csütörtökön, november 25-én, pénteken és november 26-án, szombaton. Idén az evangelizációs alkalmakon dr. Steinbach József püspök hirdette az igét, a három nap során a vigasz, a reménység és a bizalom témakörének feldolgozásával. Hírportálunk a záró-evangelizáción vett részt.
A püspök részletesen kifejtette advent első vasárnapjára készülve, mi az, amire mi, emberek vágyunk és ezzel szemben mi az, amire valójában szükségünk van. Amire a mai kor emberének Isten szerint szüksége van az a vigasz, a remény és a bizalom. Dr. Steinbach József Pál apostol példáján keresztül mutatta be emberi mivoltunk egyszerű küzdelmeit, majd három tételre bontva és a szombati ige hátterét ismertetve fejtette ki a nehéz témát: bizalmatlanság, bizalom és bizonyosság. A püspök úgy fogalmazta meg a bizalmatlanságot, amely egy olyan állapot, amikor folyamatosan igent mondok önmagamra és nemet mondok a másikra.
A püspök szerint a bizalmatlanság nagyon jellemző posztmodern korunkra. A világban szinte mindenki bizalmatlan, hiszen minden az érdekek mentén való tájékozódás irányába alakul át. Dr. Steinbach József kihangsúlyozta, így nem lehet élni!
- Diabolikus dolog a bizalmatlanság. Elkezdődik, elindul a lejtőn lefelé haladva, majd magával sodorva szétbontja, károsítja a közösségeket és addig dagad, amíg el is hisszük másokról a hamis információkat. De így nemcsak az egyházak, gyülekezetek, hanem a közösségek és a társadalom is széthullik. Isten a bizalomra hív meg bennünket. Ez egy feladat, tapasztaljuk, szenvedünk tőle, köztünk van, itt is, a mi közösségünkben is.
A változás mindenki kezében ott van: igent mondani magamra és a másikra is. Csak úgy lehet nyitni a világ felé, ha bizalmi közösségben él az ember - véli a püspök, aki tudja, ma óriási rizikója van bizalommal fordulni mások felé, ennek ellenére azt vallja, a bizalmatlanság nem, csak a bizalom a járható út, s ehhez szükséges a bizonyosság, amely Jézus Krisztusban, az isteni „igen”- ben valósult meg.
- Isten Jézus Krisztusban igent mondott ránk, emberekre, az igen valósult meg őbenne. Erre mi lehet a válaszunk? Csakis a hit.
Az evangelizációs alkalmak tanulságai a ma délelőtti Úrvacsorás istentiszteleten is többször visszaköszöntek ifjabb Márkus Mihály lelkipásztor igehirdetésében, aki advent első vasárnapján megerősítette a püspök szavait: vigasz, remény és bizalom nélkül, nem lehet boldogan élni e világot.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!