Hölgyem, ez egy postarablás! – különös esetek a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályáról


2011-11-27 18:33:20  | cikk: HuHa  | 


Több, szokatlannak nevezhető, közelmúltban történt bűncselekményről kaptunk hírt a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől. A mókásnak tűnő, a brutálisnak nevezhető, és a pofátlanság határát súroló bűncselekmények elkövetőit a nyomozók gyors és szakszerű munkával kézre kerítették, a tettesek ellen folyik az eljárás.
Hölgyem, ez egy postarablás! Nem szokványos módon próbált pénzt szerezni egy hajléktalan a nyárádi postáról – idézte fel a néhány héttel ezelőtt történt eseményeket Kovács Gergely rendőr törzszászlós.
A 38 éves férfi „pénzt kérek!” felkiáltással érkezett a postára, ahol az ügyintéző a rutinos kérdéssel felelt az „ügyfélnek”:
-Bankkártyáról vagy takarékbetétkönyvből kíván pénzt felvenni?
 Az elkövető erre immár nyomatékosabban adott hangot akaratának és azt mondta:
-Hölgyem, ez egy postarablás!
S hogy méginkább hatásos legyen a felszólítása, zsebre tett kezével pisztolyt formált és azt emelte a hivatalvezetőre. A megszólított hölgy azonban ekkor sem esett kétségbe, és többszöri felszólításra sem adta át a postán lévő készpénzt a tettesnek, viszont értesítette a rendőrséget. A szokatlan stílusú „ügyfél” azonban nem várta meg a nyomozók kiérkezését, dolgavégezetlenül távozott a helyszínről. A pápai nyomozók nem egészen kétheti adatgyűjtés és bizonyítási eljárás után megállapították az elkövető személyét, előállították a kapitányságra és letartóztatták.
-A tettes védekezése leszűkült arra a momentumra, hogy ő mindvégig udvariasan viselkedett a postás hölggyel szemben – mondta el a nyomozó. Az elkövető egyébként már korábban is volt büntetve erőszakos cselekményekért, a jelenlegi nyomozás pedig feltárt egy másik rablást is, melynek során egy gyenge fizikumú hajléktalantársától vett el erőszakkal pénzt. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi tetteit elismerte, így rablási kísérletért és rablásért kell felelnie a bíróság előtt.
A nyomozók külön köszönetet mondtak a hivatalvezetőnek, aki hidegvérét megőrizve meghiúsította a bűncselekményt.
Bottal verték agyon az őzeket Ugyancsak egy Pápa környéki településen történt az a bűncselekmény, melynek elkövetésével öt személyt gyanúsít a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya. Az elkövetők egy vadásztársaság területéről loptak el két őzet, meglehetősen brutális módon.
-Az öt személy összehangoltan, az erdőben lévő - vadkerítéssel határolt - területre terelte az állatokat, s mintegy sarokba szorítva őket, elzárták a menekülési útvonalukat. A kerítéshez szorított őzeket ezután botokkal ütötték agyon – tudtuk meg Nagy Ákos bűnügyi osztályvezetőtől. A nyomozók a tanúkihallgatások és az alapos adatgyűjtés után egy rendőri akció keretében házkutatást tartottak a gyanúsítottaknál, és 30 kg őzhúst foglaltak le, aminek értékét és az elpusztított állatok értékét vadgazdálkodási szakértő állapítja majd meg. Az elkövetők az eléjük tárt bizonyítékok hatására elismerték tettüket, ellenük a helyi vadásztársaság sérelmére elkövetett lopás bűntette ügyében indítottak eljárást, de vizsgálják az állatkínzás bűncselekményének megvalósulását is. Szakértők szerint a károkozás több oldalról is vizsgálandó, egy-egy őz eszmei értéke ötvenezer forinttól több százezer forintig terjed, ugyanakkor sokkal nagyobb kárt okoztak a tettesek azzal, hogy törvénytelen módon megbontották az állomány ökológiai egységét és a vadak elejtése nem szakszerű, tudatos vadgazdálkodás keretében történt. 
Szarka a családban Barátnőjét, valamint annak édesanyját és testvérét is meglopta az a Pápához közeli településen élő férfi, akit a Pápai Rendőrkapitányság két körzeti megbízottja, Füzfa László rendőr törzszászlós és Rák Szilárd rendőr zászlós fogott el november 21-én. A fiatalember akkor került a rendőrség látókörébe, mikor menyasszonya édesanyja feljelentést tett ismeretlen személy ellen, aki két ízben is megdézsmálta az arany ékszereit, több százezer forintos kárt okozva ezzel számára. A 29 éves férfi személyautóval érkezett kihallgatása céljából a Pápai Rendőrkapitányság épületének hátsó bejáratához, ahol a rendőrök felszólították okmányainak átadására. Az általa bemutatott B kategóriás vezetői engedélyről egyértelműen megállapítható volt, hogy hamisítvány, ezért azonnal előállították a kapitányságra. A terhelt beismerő vallomásában elmondta, hogy leendő anyósától nem csak arany ékszereket, hanem 200 eurót is lopott, továbbá bevallotta, hogy párja testvérének lakásából is vitt el arany nyakláncokat és gyűrűt. Az ékszereket tört aranyként adta tovább és abból adósságait törlesztette. Elismerte azt is, hogy vezetői engedélyét 40.000 Ft-ért vásárolta kb. másfél éve.
A férfi ellen lopás és közokirat hamisítás bűncselekménye miatt folyik a nyomozás.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!