Felkészítő-napot tartottak a kollégiumban


2011-11-26 20:09:27  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Felkészítő-napot tartottak a kollégiumban főképe
A Türr István Gimnázium és Kollégium Arany János Tehetséggondozó Program tanulói ma délelőtt felkészítő-napot tartottak. A fiatalabbak, azaz a 9. és a 10. osztályos tanulók fontos bűnmegelőzési előadást hallhattak Császárné Elek Veronikától, a Pápai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadójától.
- Elsősorban azt szeretném tisztázni, hogy mi tartozik a bűncselekmény fogalmába és mi az, ami már nem minősülhet diákcsínynek, illetve hogy kerülhetik el azt, hogy ők bűncselekmények áldozataivá váljanak.
A szakember szerint egyre gyakrabban előfordul, hogy a gyerekek az iskola falain belül kisebb vagy nagyobb súlyú bűncselekményeket követnek el és sokszor nemcsak a diákok, de még a pedagógusok sincsenek tisztában azzal, mi meríti ki a bűncselekmény fogalmát.
A nagyobbaknak, azaz a 11. illetve a 12. osztályos tanulóknak elsőként Mészáros Péter, a Pannon Egyetem Műszaki-Informatikai Karának tanulmányi referense tartott előadást a pályaorientációról, annak fontosságáról és a diákok előtt álló számos lehetőségről. Mészáros Péter az előadás előtt elmondta, az a célja, hogy a hamarosan felsőfokú oktatásba lépő fiatalok felkészüljenek az utolsó évek feladataira, szeretné velük megismertetni a felsőoktatás alapvető rendszerét.
Az interaktív előadás során először egyenként majd egymásnak próbáltak segíteni a diákok abban, hogy ki, milyen területet válasszon később, s arra hogyan lehet a legjobban felkészülni.
- Vannak olyan szakterületek, amelyeknél nem teljesen egyértelmű, hogy választása esetén mit fog az egyetemen tanulni az illető, ilyen például a turizmus. Akik szeretnének turizmust tanulni, sokan nem tudják, hogy alapvetően az egy közgazdászképzés, sok matematikát, számvitelt és közgazdaságtant kell tanulniuk.
Emellett bárhová is jelentkezzen az ember, informatikával és idegen nyelvvel mindenhol találkozni fog, így jobb ezeket már a középiskolában alaposan megtanulni, emellett a referens szerint komoly lehetőségnek számít az előrehozott érettségi és/vagy nyelvvizsga is.
Ezt követően dr. Ravasz Bernadett, a Pannon Egyetem grafológusa egy igazán különleges, egzakt tudománnyal, a grafológiával ismertette meg a diákokat. A műszaki alapokon is nyugvó tudomány az önismereten keresztül kapcsolódott a mai pályaválasztási témanaphoz, hiszen az írásunkból sok minden kiderül rólunk.
- Ma az előadásom során egyfajta útmutatást szeretnék adni a gyerekeknek az önismeretükhöz és a személyiségük fejlesztéséhez, továbbá mivel ők már hamarosan végeznek, a pályaorientációjukhoz egyfajta - ki, miben tehetséges, milyen beállítottságú, reál vagy humán - segítséget szeretnék adni, és abban, hogy megértsék ezt. Nagyjából már mindenkinek lehet egy elképzelése, hogy mit szeretne a jövőjével kezdeni, de még bizonytalan lehet benne, és ha az ember kibontja a személyiségüket, olyan irányba lehet őket terelni, ahol biztosabban fognak a lábukon állni - mondta a szakember.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!