Az Emlékív és levélzáró bélyeggyűjtő szakosztály VI. országos kiállítása Pápán


2011-11-26 06:57:25  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Az Emlékív és levélzáró bélyeggyűjtő szakosztály VI. országos kiállítása Pápán főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár olvasóterme, a kastélykápolna ad otthont az Emlékív és levélzáró bélyeggyűjtő szakosztály VI. országos kiállításának, amely a mai naptól látható a könyvtár nyitva tartási idejében egészen december 15-ig.
A kiállítás alkalmával az ELGYŰSZ szokásos közgyűlését is megtartotta, ahol három témát érintettek a megjelentek: a 2012-es pénzügyi költségvetést, titkárválasztást, valamint alapítottak egy vándordíjat is, amelyet majd a MABÉOSZ ad át a legjobb eredményt elért gyűjtőnek minden évben.
Ezt követően dr. Hermann István könyvtárigazgató megnyitotta a tárlatot.
Mint mondta, nagy öröm számukra, hogy Pápa városa adhatott otthont ismét egy olyan országos kiállításnak, ahol most nem a megszokott postabélyegek, hanem különleges, postai bérmentesítésre nem alkalmas levélzárók és emlékívek kerülnek bemutatásra. A tárlat alkalmából néhány levélzáró bélyeget és emlékívet, valamint alkalmi bélyegzőt készítettek. A kiállítás megnyitásakor alkalmi postahivatal is működött, ahol filatéliai termékeket, bélyegeket és borítékokat is vásárolhattak az érdeklődők.
A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége, vagyis a MABÉOSZ különféle szakosztályokban végzi munkáját, ilyen például az Emlékív és levélzáróbélyeg gyűjtő csoportja. Az emlékív a bélyegblokkra emlékeztető készítmény. Az emlékív alkalmas arra, hogy emléket állítsunk bizonyos személyeknek. A levélzáró pedig a bélyegnek megfelelő termék, ami reklámhordozóként jelentkezik - mondta dr. Hermann István.
Végül pedig a nemrégiben elhunyt Erdélyi Gyula szavait idézte, miszerint: „Levelezéseink során olykor előfordul, hogy címünkre érkező levélboríték hátsó oldalán is bélyeget találunk, amelyen nincs értékjelzés, csak valamilyen színes ábra, esetleg arra utaló kevés szöveg. Nos, ezek az úgynevezett levélzáró bélyegek, amelyek idestova száz éve jöttek divatba. Manapság számos példájával találkozunk a levélzáró bélyegek és emlékívek alkalmazásának. Szép példája ennek a Jókai Mór Városi Könyvtár azon elhatározása, hogy levélzáró ívek és emlékívek kiadásával adózik jeles évfordulóink megünneplésének kapcsán - idézte elhunyt gyűjtőtársát a könyvtár igazgatója.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!