58 évvel ezelőtt a mai napon játszották a legendás 6:3-mat


2011-11-25 13:59:32  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: nso.hu  | 


58 évvel ezelőtt a mai napon játszották a legendás 6:3-mat főképe
1953. november 25-én játszották az elmúlt évszázad mérkőzését, a 6:3-as magyar győzelemmel végződött londoni Anglia–Magyarország találkozót. Az MLSZ a mérkőzés – és az Aranycsapat – tiszteletére 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. A Sebes Gusztáv által vezetett magyar válogatott londoni győzelmével történelmet írt, Anglia kilencvenéves hazai veretlenségének vetett véget. A mérkőzésen a kor két legjobb együttese mérte össze tudását, az angol válogatott még sohasem szenvedett vereséget hazai földön, a magyar csapat ugyanakkor megnyerte az 1948 és 1953 között játszott Európa-kupa küzdelmeit, valamint az 1952-es olimpiát is. A nemzeti vasúttársaság különleges ajándékkal tiszteleg a legendás Aranycsapat előtt: a MÁV Csoport a londoni Wembley Stadionban aratott történelmi siker évfordulójának alkalmából a tizenegy labdarúgót ábrázoló, teljes felületet betöltő grafikát helyezett el az egyik modern mozdonyán. A csaknem 86 tonnás, mintegy húsz méter hosszú vontatójármű „felmatricázásához” több mint száz négyzetméternyi fóliát használtak fel a dekoratőrök. A MÁV Trakció Taurus mozdonyán az Aranycsapat futballistáinak arcképe látható, a sajátját ellátta a kézjegyével az ünnepségen részt vevő Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az együttes két, még élő tagja. Az Aranycsapat-mozdony 14 óra 23 perckor – 58 évvel és 7 perccel a londoni találkozó megkezdése után – indul első útjára, a 654-es számú Vércse InterCity vonatot továbbítva. Az említett vonat így Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Tokaj, Szerencs, Miskolc és Füzesabony állomás érintése után este fél kilenckor tér majd vissza Budapestre, a Keleti pályaudvarra, ahol az érdeklődők megtekinthetik a járművet. A mozdonnyal nemzetközi járatokon is találkozhatnak majd az utasok, a külföldi utak közül kiemelkedik a csíksomlyói búcsúra vezető kirándulás.

ANGLIA–MAGYARORSZÁG 3:6 (2:4) Gólszerző: Hidegkuti az 1., Sewell a 14., Hidegkuti a 22., Puskás a 25., Puskás a 29., Mortensen a 38., Bozsik az 50., Hidegkuti az 53., Ramsey (11-esből) az 57. percben.
Wembley-stadion, 105 000 néző, vezette: Leo Horn (J. Bronkhorst, K Schipper)

ANGLIA: Gil Merrick - Alfred Ramsey, Harry Johnston, William Eckersley - Robert Wright, James Dickinson - Stanley Matthews, Ernie Taylor, Stanley Mortensen, Jackey Sewell, George Robb. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom

MAGYARORSZÁG: Grosics Gyula (Gellér Sándor, 78. percben) - Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály - Bozsik József, Zakariás József - Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

(Forrás: nso.hu)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!