Folytatódik az Esterházy-kastély további rehabilitációja


2011-11-24 21:28:51  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Folytatódik az Esterházy-kastély további rehabilitációja főképe
Dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Temesvári Balázs, a KDRFÜ ügyvezető igazgatójának részvételével zajlott le ma délután az Esterházy-kastély Nádor termében, „Turisztikai attrakciófejlesztés Pápán – A Pápai Esterházy-kastély komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése” (KDOP-2.1.1/A-09-02f-2010-0002) című projekt ünnepélyes átadás-átvétel rendezvénye. A projekt szakmai tartalma négy fejlesztési irány mentén határozható meg, az érték és értékmentés, a rendezvények, a hagyomány és művészet, valamint a tanulás és szórakozás terén.
Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere elmondta, a kastély további felújítására 2009 nyarán kiemelt pályázatot nyújtottak be a Közép-dunántúli Operatív Program pályázati rendszerében. A norvég projektből megvalósított felújítás a kastély 20 százalékát érinti. A kastély törzsépületének visszamaradó 80 százalékát és az udvart is hasonlóan szép állapotúvá szeretnék tenni.
- Örömmel mondhatom el, hogy a most befejeződő Várkertfürdő fejlesztés 1 milliárd 70 milliós projekt, a belváros rehabilitáció 2,3 milliárd forint, az Esterházy- kastély projekt pedig 2,2 milliárd forint. Elmondhatjuk tehát, hogy közel 5 és fél milliárd forint értékű projekt fejeződik be a közeljövőben, illetve kezdődik el, amelynek turisztikai vonatkozásai is vannak. Az Esterházy-kastély felújításának széles társadalmi helyi támogatottsága van, hiszen amikor az Integrált városfejlesztési stratégiát készítették, közel ötven beavatkozási pontot határoztak meg Pápán, majd a pápaiakat egy közvélemény kutatás során megkérdezték, hogy milyen fontossági sorrendet állítanának fel. A kastélyt tették az első helyre - tette hozzá a polgármester.
Dr. Temesvári Balázs először is gratulált Pápa városának a sikeres támogatói szerződés elnyeréséhez, majd hozzátette, Pápa városa kitartó és szívós munkával érte el azt, hogy egy közel 1,5 milliárdos projektet valósíthat meg, mellyel egy jelentős kulturális örökség megújulásához és egy turisztikai attrakcióhoz járul hozzá. Végül pedig biztatta a várost további pályázatok benyújtására.
A kivitelezés kezdete a közbeszerzési eljárást követően 2012 áprilisa, a befejezése 2013 októbere lesz.
A beruházás tervezett bekerülési költsége 1.888.488 eFt, a támogatás 1.596.734 eFt.
A pályázat ezzel nem ér véget, hiszen a kastélykertet, az őrházakat, a pincéket és a váristállót is szeretnék eredeti állapotukba visszaállítani.

Képek:

1. Érték és értékmentés
- Az épület külső és belső helyreállítása és restaurálása: a jelenleg leromlott állagú kastélyépület mind külsőleg, mind belsőleg megújul, kívülről a felújítással párhuzamosan díszkivilágítást kap, a belső terek korhűen és műemléki környezethez illeszkedően újulnak meg, korszerű gépészeti és elektromos berendezések készülnek.
- A főúri mindennapok kiállítási útvonalhoz szervesen kapcsolódik az eredeti funkcióját visszanyerő kastélykápolna. A jelenleg könyvtári olvasóteremként működő kápolna hitéleti és múzeumi funkciót kap.

2. Rendezvények:
- Egyedi adottságokkal rendelkező rendezvényhelyszín kialakítása: A helyreállított és díszkivilágítással rendelkező belső udvar a kastély életéhez kapcsolódó és exkluzív rendezvényeknek és kulturális programoknak is egyaránt helyet biztosíthat. A felújított helyiségek együtt az Europa Nostra díjas hitéleti tevékenységgel is bíró kastélykápolnával exkluzív esküvők megtartására is lehetőséget nyújthatnak, növelve ezzel a turisztikai attrakció hatókörét, vendégeket csábítva az exkluzív esküvő-helyszínt keresők köréből.

3. Hagyomány és művészet:
- Az épület felújított nyugati szárnybeli kiállítótereiben nyernek elhelyezést a múzeum állandó kiállításai: a Nemcsics Galéria és A. Tóth Sándor képzőművész gyűjteménye.
- Szintén a nyugati szárnyba kerül a barokk marionett bábszínház és kiállítótér, amely kapcsolódik mind a főúri hétköznapokhoz és szórakozáshoz, mind pedig a barokk korszakhoz (kiemelt színjátszási forma). A barokk bábszínház attrakció részelemei: fogadó előtér, barokk marionett bábszínház, barokk színházi öltöző és barokk színházi vetítőterem. Élő előadások között (vagy olyan időszakokban, amikor az előadások nem elérhetők) a helyiségben elhelyezett LDC paneleken a látogatók előre rögzített előadásokat tekinthetnek meg.
- Az épületben több multifunkciós közösségi teret alakítunk ki, amelyek akár párhuzamosan is több időszaki kiállításnak vagy rendezvénynek tudnak helyet adni.

4. Tanulás és szórakozás. Az e körbe tartozó fontosabb attrakció-elemek a következők:
- Gyermekbirodalom kialakítása a keleti szárny földszintjén, ahol múzeumpedagógusok közreműködésével látjuk vendégül az óvodai és kisiskolás csoportokat (osztálykirándulások).
- Régiós szinten egyedülálló (turisztikai területen országosan is egyedi) programelem – 3D-s vetítőterem kialakítása az épület keleti szárnyának földszintjén.
- Országosan egyedülálló programelem és attrakció az interaktív turisztikai tartalommal feltöltött plazmafal vagy holokapu.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!