Amerikai lektorok a Taczyban - beszélgetés Dwanna Crainnel és Levi Trujilloval


2009-11-29 02:27:01  | cikk:  | 


Négy amerikai lektor segíti az angol nyelvű oktatást a Tarczy Lajos Általános Iskola Két Tannyelvű Tagozatán szeptembertől. Közülük két fiatal tanárt szeretnénk elsőként bemutatni. Az Arizonából érkezett egyetemista pár egy évet tölt Pápán, ahol a felső tagozatos diákokat tanítják.

Miért jöttek Pápára?
- Négy évvel ezelőtt már voltunk Magyarországon és Erdélyben egy iskolai csoporttal. Nagyon tetszett nekünk ez a környék, érdekes országnak találtuk, és már akkor eldöntöttük, hogy szeretnénk még ide visszatérni - meséli Levi.
- Úgy éreztem, hogy a magyar emberek nagyon kedvesek, barátságosak. Az ország történelme is gazdag, amit szeretnénk alaposan megismerni - teszi hozzá Dwanna.

Milyen tantárgyakat tanítanak itt?
- Hmm… Honnan is kezdjük…?.- mondják nevetve.
Mint angol nyelvű lektor az  5-8. osztályban heti 1-1 órában az angolt mint idegen nyelvet , a 6. osztályban természetismeretet, a  7-8 osztályban pedig a biológiát, fizikát és a kémiát tanítom az amerikai gyerekeknek - kezdi a felsorolást  Levi, majd Dwanna veszi át a szót:
- Az órák többségét a két tannyelvű osztályokban töltöm. Az angol beszédgyakorlatokat tanítom heti egy órában az emelt óraszámú angolos osztályokban. Az amerikai gyerekeknek matematikát 5-8 évfolyamon, a  7-8. osztályban pedig földrajzot tanítok egész osztályoknak. Ezen kívül  országismeretet is, ahol Amerikával foglakozunk.

Milyen különbséget látnak az amerikai, illetve a magyar oktatási rendszer között?
-  Nagyon sok a különbség. Talán a fegyelmezésben látjuk a legnagyobb eltérést. Sokszor kell a gyerekekre rászólni a tanórákon. Amerikában sokkal szigorúbb az iskola szerintünk. Lényeges különbség van az értékelésben és a házi feladat ütemezésében is. Az általános iskolában az alsóbb osztályokban a diákok egy tanítóval vannak egész nap  Ez a tanár tanítja az összes tantárgyat, így sokkal rugalmasabban osztja be az időt, és adja ki az órák közötti szünetet. 7. és 8. osztálytól vannak a gyerekek a különböző szakos tanáraikkal.

Mi a véleményük az osztályzásról?
- Még annyira nem alakult ez ki a két hónap alatt, talán majd a félévi jegyeket nézve tudunk véleményt mondani. Annyit azért mondanánk, hogy Amerikában több jegyet adnak, mint itt. Kapnak jegyet a házi feladatokra is a tanulók.

Van valami olyan szokás, amit szívesen „hazavinnének” a magyar oktatási rendszerből?
- Ez nehéz kérdés. Sok tantárgyat tanítunk, ezért nem nagyon van időnk a többi tanár oktatási rendszerébe belepillantani.
- Mégis talán azt mondanám, hogy a matekoktatást jónak látom, a gyerekek nemcsak a számokat „látják”, hanem a való élettel is van kapcsolatuk. A 6. osztályban tanítok matekot és úgy látom, hogy a magyar gyerekek tudása sokkal magasabb szintű és jobb, mint a hasonló korú amerikai diákoké  mondja Dwanna.

Hogyan értik meg a magyar gyerekek Önöket? Könnyen kommunikálnak?
- Nincsen gond a gyerekekkel, megértik, amit mondunk. Próbálunk mi is érthetően, lassan beszélni.
- Itt a két tannyelvű tagozaton a diákok megértenek minket, de a másik tagozaton, a felsősöknél vannak néha problémák.  Volt már olyanra is példa, hogy az órán a gyerekek megfeledkeztek arról, hogy én nem magyar anyanyelvű vagyok és magyarul beszéltek hozzám, amiből persze én nem értettem semmit - meséli nevetve Dwanna. De szerencsére mindig van az osztályokban egy olyan gyerek, aki jobban beszél angolul, és ő „tolmácsol” nekünk. Ez nagyon vicces!

Mi a helyzet a kollégákkal? Megértik egymást?
- Próbál mindenki angolul kommunikálni. Jó baráti kapcsolat alakult ki közöttünk.

Hogy állnak a magyarral? Járnak magyart tanulni valahova?
- Természetesen igen. Járunk tanfolyamra, de nagyon nehéz a nyelv. A kiejtéssel van a legtöbb gondunk.

Mi a benyomásuk a városról?
- Nagyon tetszik, gyönyörű kis város. Örülünk, hogy eljöhettünk. Az emberek barátságosak, segítőkészek.

Meddig maradnak Pápán?
-  Azt terveztük, hogy egy tanévet töltünk itt. Szeretnénk otthon befejezni az egyetemet, de ha nem tudjuk folytatni tanulmányainkat, akkor még egy évet maradunk.
 
Szívesen  visszajönnek még Pápára?
- Biztosan! Vannak már itt barátaink, akiket mindenképpen szeretnénk meglátogatni. Addig is tarjuk a kapcsolatot….

Babos Petra


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!