Szegfű Klub: Nagy-L. István a kastélyról a kastélyban


2011-11-24 20:41:53  | cikk: mo  | 


Szegfű Klub: Nagy-L. István a kastélyról a kastélyban főképe
Különleges, rendhagyó összejövetelt szervezett ebben a hónapban a Szegfű Klub. Tálos László klubelnök Nagy-L. István múzeumigazgatót hívta meg a rendezvényre, hogy tartson előadást az Esterházy-kastély múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A történész azonban úgy döntött, nem csupán előadást fog tartani az egybegyűlteknek, hanem meg is mutatja azt, amiről beszél, hiszen a kastély története így a leghitelesebb – fogalmazott Nagy-L. István.
A Szegfű Klub tagjai elsőként a barokk uradalmi pincét tekinthették meg, ahol a múzeumigazgató feltárta a várból kastéllyá lett Esterházy uradalmi birtok történetét. A pince megtekintése után a látogatók a felújított főúri enteriőrökben gyönyörködhettek. Nagy-L. István számos érdekességet osztott meg a kastély életével, történetével kapcsolatban. Elhangzott például Esterházy Anna Júlia festményének története, amely arról szól, hogy egy 19. század végi festmény alatt ott lakozott egy 17. század közepi alkotás. Minderre csak néhány hónapja derült fény. De nemcsak ez nyűgözte le a tárlatvezetés résztvevőit, hanem a Nádor-teremben található monumentális Pápa-látkép is, amelynek fürkészése, a jelképes belvárosi épületek felfedezése kitűnő hangulatot teremtett a közösségben.
A Szegfű Klub megjelent tagjai szinte első kézből értesülhettek a mai napon aláírt támogatási szerződés megkötéséről is, amely a pápai Esterházy-kastély fejlesztésének következő ütemét támogatja.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!