Amerikai hét a Fáy Óvodában


2011-11-24 19:07:35  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Amerikai hét a Fáy Óvodában főképe
A Fáy András Lakótelepi Óvodában nyolc nemzet kisgyermekei élnek együtt. A holland, a lengyel, az amerikai, a norvég, a svéd, a román, a bolgár és a magyar ovisok egymás  kultúrájának megértése érdekében az intézmény interkulturális programja részévé vált, hogy minden hónapban 1-1 hétig kizárólag egy adott nemzet kulturális elemeivel foglalkoznak. Így történt ez november 21. és 25. között, amikor is amerikai hetet tartottak az óvodában, mivel az amerikaiak egyik legfontosabb ünnepe, a hálaadás, amelyet ma ünnepeltek.
- Intézményünkben három csoportban is amerikai hetet tartottunk. Úgy választjuk meg ezeknek a nemzeti heteknek az időpontjait, hogy azoknak magyar vonatkozásban is legyen kapcsolódási pontja. Így válnak kézzel foghatóvá a gyermekek számára a tradíciók közös vagy eltérő elemei is. Ezek az események nagy hatással vannak a magyar csoportokra is. A kicsik észrevétlenül válnak a részeseivé a különböző kultúrák találkozásának. A közös játék, tánc és zene fontos közösségformáló erővel bír, melyet tapasztalataink szerint szülők és gyermekek egyaránt örömmel fogadnak. Csoportonként készültünk fel a nagy, az egész óvodát egyesítő ünnepségünkre, melyet ma tartottunk, hálaadáskor az udvaron. A körjátékok mellett együtt énekeltünk magyar és angol gyermekdalokat - mondta el hírportálunk kérdésére Nagy Adél óvónő.
A magyar hetet október 23-ához kötötték, a mostani, amerikai hetet pedig az USA-ban a második legnagyobb ünnephez, a hálaadáshoz.
- A történetet és a hozzá kapcsolódó hagyományokat képek segítségével, meseszerűen ismertettük meg a gyerekekkel. Ezek feldolgozása azonban csoportonként változott. Az Áfonya csoportban a pulykát, mint a hálaadás elmaradhatatlan szimbólumát részesítettük előnyben. A hét folyamán sok „pulykás” dalt tanultunk, pulyka-fejdíszt, tojástartót és váltóversenyt rendeztünk, valamint tökpitét sütöttünk - tette hozzá az óvónő.
A Bodza csoportosok, vagyis a legkisebbek is hasonlóképpen készültek az ünnepre, hiszen egész héten ők is dalokat tanultak magyarul és angolul, megismerkedtek az amerikai zászlóval, s egy közös tablóra ragaszthattak is zászlókat, amely a monotónia-tűrés fejlesztéséhez kiváló alkalom volt.
- Sütöttünk amerikai süteményt, pulykát készítettünk papírból és kukoricát ragasztottunk a motorikus fejlesztés kialakítása érdekében. Ezeknél a komplex foglalkozásoknál az egyéni fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektettünk - mesélte Simon Ákosné óvónő.
December 7. és 13. között az óvodában norvég hetet tartanak majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!