Hálaadást ünnepeltek a kisdiákok


2011-11-23 21:16:57  | cikk: mo  | 


Hálaadást ünnepeltek a kisdiákok főképe
Színdarabbal, versekkel, mondókákkal idézték fel az amerikai ünnep eredetét a Tarczy Lajos Általános Iskola kéttannyelvű tagozatának diákjai. A külföldi és magyar gyerekek asztalán ezúttal a hálaadás került terítékre, hiszen az intézmény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a többnemzetiségű tagozat diákjai mindig megtarthassák saját kultúrájuk ünnepeit, s ennek társaik is részesei lehessenek. A nemzeti ünnepek, évfordulók játékos feldolgozása már hagyomány az intézményben, ezért ma sem történhetett ez másképp, amikor az amerikaiak egyik legfontosabb ünnepéről, a hálaadásról emlékeztek meg a diákok. A tagozat tanulói a tornateremben gyűltek össze, ahol külföldi és magyar gyermek közösen hozott tető alá színdarabot, verset vagy éppen egy mesét a hálaadás lelkületéről, mondanivalójáról. A műsor összeállításában két amerikai pedagógus, Marielle Emond és Tracey Adams vállaltak oroszlánrészt – tudtuk meg Hardi Tündétől, a kéttannyelvű tagozat vezetőjétől.
A programon nemcsak a szülők vettek részt, hanem a rendezvényt a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Keith P. Boone és felesége, Leslie is megtisztelte jelenlétével.

Képek:

Hálaadás ünnepe
Hálaadáskor, november negyedik csütörtökén a családok, barátok összegyűlnek, s együtt ünneplik az év egyeik legnagyobb ünnepét, a hálaadást. Az asztalra hagyományosan pulyka kerül, s a családok köszönetet mondanak az év áldásaiért. De honnan is ered az ünnep?
Már Amerika felfedezése előtt is ünnepeltek az indiánok ebben az időszakban: akkor még a hálaadás aratási ünnep volt. Egy elbeszélés szerint azonban a Pilgrimek ünnepe ez. Amikor 1620-ban Amerikában partra vetődtek, rossz oldalon kötöttek ki. Útirányuk Virginia volt, ahol a telek rendkívül enyhék, ám a kapitány eltévesztette az irányt, a Massachusettsben kötöttek ki. Induláskor még 38 hajójuk volt, ám a zord vizeken ennek fele odaveszett. Amikor partra értek, már csak néhány férfi, és csupán négy nő maradt életben.
Nem értettek a földműveléshez, ám az időjárás túl hideg volt ahhoz, hogy bármilyen módon is élelemhez jussanak. Már az éhhalál szélén álltak, végül kérték az addig ellenségnek tekintett indiánok segítségét, akik kukoricamagokat ajándékoztak az idegeneknek, s megtanították őket a földművelésre.
Az első nehéz esztendő után a Pilgrimek egy három napos lakomára hívták meg az indiánokat, hogy hálát adjanak a segítségükért, s az Úrnak a túlélésért. Ez volt az első Hálaadás. Az asztalra ekkor még több szárnyas, angolna, s kukoricakenyér került, melyet sörrel fogyasztottak.
Később, 1863-ban Abraham Lincoln nemzeti ünnepé nyilvánította hálaadást. A tizenkilencedik században divatos és egyben praktikus volt ezen a napon megtartani az esküvőt, ma már inkább az eljegyzéseket időzítik erre a jeles napra. A hálaadás kétségtelenül az összes amerikai ünnepe, hiszen vallástól teljesen független.

Forrás: kislexikon.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!