Rendszámfelismerő rendszerrel gazdagodott a Pápai Rendőrkapitányság eszközállománya


2011-11-22 20:07:27  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Rendszámfelismerő rendszerrel gazdagodott a Pápai Rendőrkapitányság eszközállománya főképe
A közúti közlekedésben jogosulatlanul vagy szabálysértő módon résztvevő gépjárművek kiszűrésére alkalmas az a készülék, melyet Pápa Város Önkormányzata vásárolt a Pápai Rendőrkapitányság részére, s melyet ma reggel adott át a polgármester Szappan Csaba rendőrkapitánynak. A Városházán tartott rövid átadási ceremónián dr. Áldozó Tamás elmondta, a rendszámfelismerő berendezés megvásárlásának ötlete még dr. Kovács Zoltán polgármestersége idején merült fel, akkor ő és dr. Töreki Sándor korábbi rendőrkapitány egyeztetett arról, hogy a komplett rendszerben működtethető készülék nagy segítségére lenne a rendőrök munkájának.
-Ennek a berendezésnek a használatával, jogkövető magtartásra lehet szorítani azokat a gépjármű-tulajdonosokat és üzemeltetőket, akik maguktól erre kisebb hajlandóságot mutatnak – fogalmazott tapintatosan a polgármester, utalva a kötelező felelősségbiztosítás és súlyadó fizetés nélkül közlekedőkre és az jogsértő módon járművet üzemeltető személyekre.
A közel egy millió forint értékű berendezés beszerzése viszonylag hosszú ideig tartott, részben a közbeszerzési eljárások nehézkessége miatt, részben pedig amiatt, hogy a rendszert működtető szoftver kompatibilitását és a berendezés jogszerű használatát a központi rendőrségi nyilvántartó rendszerekkel meg kellett teremteni.
-Mi azt várjuk, hogy ez a készülék hatékonyan segítse a rendőrök munkáját, hiszen mindaz, amire ez a rendszer alkalmas, kisebb részben érinti a helyi önkormányzatot, nagyobb részben pedig a rendőrségi feladatok, ellenőrzési hatáskörök gyakorlásában nyújt segítséget – mondta el dr. Áldozó Tamás.
A pápai rendőrségnek vásárolt intelligens elektronikai berendezés három egységből áll, a kamera pásztázza a közutakon haladó járműveket, a hozzá csatlakozó laptop megjeleníti a látott képet, szoftvere pedig a beérkező kép alapján felismeri a jármű rendszámát, színét és típusát.
-A rendszer lényege, hogy a szoftver kapcsolatban áll a Központi Gépjármű Nyilvántartóval és az abban szereplő adatokat összeveti az ellenőrzött jármű látható adataival – mondta el Szappan Csaba rendőrkapitány, ismertetve a rendszer működési elvét – a készülék felismeri a gépjármű színét és egyedi azonosító jelét, vagyis a forgalmi rendszámát, majd a központi nyilvántartóhoz csatlakozva a jármű összes engedélyköteles adatát megjeleníti. Vagyis a rendőr kollégák azonnal látják, hogy a járműnek be van-e fizetve a felelősségbiztosítása, a súlyadója, van-e érvényes műszaki engedélye, nincs-e illegálisan megváltoztatva a jármű színe és még sorolhatnám tovább.
A rendszer segítségével a rendőrök ki tudják szűrni a lopott, az illegálisan átalakított járműveket, a forgalomból kivont gépkocsikat és a megváltoztatott azonosító jelekkel közlekedő járműveket, illetve a kötelezően megfizetendő díjak elmulasztását.
-Ez a berendezés hatékonyan hozzájárul a rendőrök munkájához, hiszen nem kell egyedileg a nyilvántartóhoz fordulni a járőröknek, hanem a készülék azonnal jelzi a problémát - tudtuk meg Szappan Csaba rendőr alezredestől. A rendőrautóba szerelhető készülékkel mind a forgalomban résztvevő járműveket végig lehet pásztázni, mind a parkolókban álló gépkocsikat lehet ellenőrizni. A problémás járművek adatai megjelennek a monitoron, így a rendőrök akár azonnal a jogsértő módon közlekedő gépkocsi után mehetnek, és további ellenőrzésre megállíthatják a járművezetőt vagy utólagos háttér ellenőrzések után indítják el a szükséges eljárást.
Az átadó ceremónián a rendőrkapitány köszönetét fejezte ki a polgármesternek az eszköz beszerzéséért, és mint mondta, a berendezést azonnal üzembe is helyezik.
A város önkormányzata egyébként évek óta támogatja a rendőrséget, egyeztetve a kapitányság vezetőjével, hogy mire lenne leginkább szükség. Így több technikai felszerelést vásárolt már, a városi térfigyelő kamerarendszer is segíti a rendőrök tevékenységét, az elmúlt években a túlórapénzek kifizetéséhez is hozzájárult az önkormányzat, és szolgálati lakás biztosításával is támogatja a pápai kapitányságot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!