Közművelődési stratégián dolgoznak - országos konferencia a JMSZK-ban


2011-11-22 19:05:24  | cikk: mo  | 


Közművelődési stratégián dolgoznak - országos konferencia a JMSZK-ban főképe
Békéscsaba és Debrecen után Pápa adott otthont ma délelőtt annak a 15 alkalomból álló országos programsorozatnak, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NEFMI) Kulturális Államtitkársága szervezett A magyar közművelődésért címmel. A 2012. január 22-ig tartó sorozat célja a párbeszéd elindítása a magyar közművelődés helyzetéről, a szakmai fejlődés irányairól, valamint a megújuló közművelődési stratégiáról, amely a 2014–2020 közötti időszak fejlesztéseit alapozza meg. A rendezvényen résztvevő dr. Németh János hangsúlyozta, fontos, hogy a stratégiai irányvonalak kidolgozásának folyamatába bevonják azokat a szakembereket, akik nap mint nap a helyi közművelődés színterein tevékenykednek. A NEFMI vezető főtanácsosa kiemelte azt is, a rendezvények helyszínei azok a művelődési központok, amelyek az elmúlt húsz évben a szakmai megújulás élén jártak, és a jövőben is a közművelődés bástyái lesznek. Ebben a sorban kiváló helyen szerepel Pápa, hiszen egy olyan településen, ahol mind a városvezetés, mind a helyi közösség és a civil társadalom egy emberként támogatja és részt vesz a művelődési központ munkájában, ott nagy lehetőségek nyílnak a kiegészítő támogatások, fejlesztések elnyerésére, ezért példamutató a pápai közösség ereje – fogalmazott Németh János.
A programsorozaton részt vett Polgárdi Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, illetve Unger Tamás Pápa alpolgármestere, aki köszöntőjében kiemelte, büszkeséggel tölti el, hogy egy ilyen jelentős rendezvénysorozatnak Pápa is helyszíne lehetett. Unger Tamás beszédében a közművelődés azon szerepét hangsúlyozta, amely a nehéz időkben átsegíti a családokat a megpróbáltatásokon. Így volt ez a történelemben és így van talán ma is. Az pedig, hogy egy közös stratégia kidolgozásában Pápa is részt vehet, külön öröm a város számára – hangzott el a programon.
Dr. Németh János a rendezvény céljait illetően kiemelte, az egyes helyszíneken megfogalmazott tapasztalatok egymásból építkeznek. A lényeg, hogy a szakemberek megismerjék egymás munkáját, tevékenységét és aktívan részt vegyenek abban a folyamatban, mely a jövő közművelődésének megalapozását jelenti. Németh János hozzátette, a programsorozat végén összegzik a tapasztalatokat, az új irányvonalakat pedig az ún. Németh László Országos Közművelődési Tervben kívánják meghatározni. A stratégiai tervet a sorozatot záró utolsó alkalmon, 2012. január 22-én, a magyar kultúra napján mutatják be.
- Egyrészt megfogalmazzuk azokat az irányokat, amelyek 2020-ig biztosítják a forrásokat, amelyek kiegészítő támogatásként szükségesek a napi működéshez, másrészt pedig meghatározzuk azokat a társadalomfejlesztő alapelveket, amelyekkel a minőség, a kreativitás jegyében hozzá tudunk járulni az ország sorsának jobbra fordításához – foglalta össze a koncepció lényegét a főtanácsos.
A közművelődés szakpolitikájának stratégiai pillérei azokat a kívánatos fejlesztési irányokat jelölik, amelyek szervesen kötődnek a magyar művelődéstörténet hagyományaihoz és hozzájárulnak népünk, hazánk sikeres európai integrációjához. A NEFMI vezető tanácsadója a közművelődési stratégia tartalmát illetően az országos programsorozatot – november 14-én – megnyitó Szőcs Gézát idézte. A kultúráért felelős államtitkár beszédében nyolc irányvonalat határozott meg, melyek mindegyikét górcső alá kell venni:
1. a közművelődés alapintézményeit
2. a felnőttképzés formagazdag szervezeteit
3. a közösségfejlesztést
4. a kulturális vidékfejlesztést – kulturális turizmust
5. a határon túli magyar kultúrát
6. a kulturális örökség digitalizálását
7. a közoktatással való szoros együttműködést.
8. a magyar nyelv ügyét
A magyar közművelődésért címmel indult programsorozatot még több helyszínen, Sárospatakon, Keszthelyen, Baján, Vasváron, Székesfehérváron, Győrben, Vácon, Kecskeméten, Dabason és Ózdon is megszervezik, míg a zárórendezvénynek Budapest, a MOM kulturális Központ ad otthont, ahol egyúttal bemutatják a frissen elkészült Németh László Országos Közművelődési Tervet is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!