Magyar hadviselet - Somogyi Győző kiállítással egybekötött könyvbemutatója


2011-11-19 18:15:38  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Magyar hadviselet - Somogyi Győző kiállítással egybekötött könyvbemutatója főképe
Kiállítással egybekötött könyvbemutatóra invitálták az érdeklődőket a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermébe tegnap este. Somogyi Győző Magyar hadviselet című sorozatának három kötetét dr. Nagy L. István múzeumigazgató mutatta be a közönségnek.
Somogyi Győző  Salföldön született, grafikus, festő. Rajzainak ihlető forrása a hadtörténelem. Előszeretettel rajzol katonafigurákat, ábrázol előkelőket és közembereket, hol sztyeppén harcoló könnyűlovasokat, páncélos lovagokat, végvári vitézeket régi korokból, hol uniformisba öltöztetett gyalogosokat, lovasokat, tüzéreket az újabb időkből. Megörökít fegyvereket, zászlókat, megannyi katonaholmit, tábort, csatateret. Munkái a magyar történelem korszakolása szerint, tematikus összeállításban jelennek meg a kiadó sorozatában. Képi világát neves hadtörténészek írásai teszik teljessé.
A megjelenteket dr. Hermann István könyvtárigazgató, majd dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy számára a katonaruha sokáig egyet jelentett édesapjával, akinek egyenruháját a szekrényben őrizték, s néha fel is vették. Kiemelte még a városunkban működő Pápai Huszáregyesület hagyományőrző munkáját. Mint mondta, nagyon jó érzés más városban megjelenni a pápai hagyományőrzőkkel, hiszen mindenhol tisztelettel adóznak a pápaiaknak. 
Dr. Nagy L. István, aki a sorozat köteteinek egyikét, a Mária Terézia magyar katonái című könyvet maga írta, bemutatójában megfogalmazta, ezek a könyvek olyan hiánypótló kötetek, amelyekről magyar nyelven még ilyen részletesen nem jelent meg dokumentáció.
- A három kötet 2011. március környékén jelent meg. Az első kötet Mária Terézia katonáiról, a második a szabadságharc katonáiról szól, a harmadik pedig egy tematikus összeállítás, amely a hadizászlókról mesél. A könyvek hiánypótlóak, hiszen az elmúlt 20-30 évben a hadtörténeti kutatások nagyon sok új információt derítettek ki ezekről a korszakokról. Sokáig úgy gondolták, hogy a 18. században önálló magyar államiság híján nem volt magyar hadügy. Ez nem így van. A hagyományos magyar hadrendszer tovább élt, amikor is több százezer katona harcolt. A szabadságharc katonái cím könyv a magyar történelem legmeghatározóbb időszakát tárja az olvasó elé. A harmadik könyv, amely a zászlókról szól, nagyon lényeges, hiszen a lobogók szimbólumok és jelek is voltak abban az időben. Reméljük, a sorozat folytatódik, s még nagyon sok könyv fog megjelenni a történelem nagy korszakairól - mondta dr. Nagy L. István.
Tóth Kálmán, a Pápai Huszáregyesület alelnöke a katonai hagyományőrzésről beszélt. Mint mondta Somogyi Győző volt az első olyan ember Magyarországon, aki elindította a magyar katonai múltnak a megrajzolását. A Pápa Huszáregyesületben a hadtörténeti egyenruhák másolatai megtalálhatóak a honfoglalástól a második világháborúig, amelyek Somogyi Győző rajzai alapján készültek.
Az eseményt a Pápai Huszáregyesület hagyományőrzői színesítették, korhű egyenruhákba öltözve.
A rendezvény ízletes somlói nedűk kóstolójával zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!