Emléktábla őrzi Vály Mari, Jókai unokahúga, életrajzírója emlékét


2011-11-17 22:42:13  | cikk: mo  | 


Emléktábla őrzi Vály Mari, Jókai unokahúga, életrajzírója emlékét főképe
Jókai Mór unokahúgának, Vály Marinak tiszteletére állított emléktáblát Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Kör a Jókai u. 20. szám alatt, a Pápán hosszú ideig élt Jókai-leszármazott lakóháza falán. Az avatóünnepségen Válint Magdolna, a kör főtitkára mondott köszönetet az önkormányzatnak az emléktábla felállításához nyújtott támogatásért, Gosztola Istvánnak az emléktábla megtervezéséért, Járóka Attilának a kivitelezésért valamint Ferenczy Józsefnek, az épület tulajdonosának.
Az emlékmű felállítását a Jókai Kör kezdeményezte, az ötletet Fejes Sándor helytörténész adta. A Jókai Kör örökös és tiszteletbeli tagja úgy fogalmazott, először halálának évfordulóján, 2005-ben emlékeztek meg Vály Mariról. A helytörténész később évekig dolgozott egy Jókai unokahúgának életrajzi momentumait összefoglaló kötet megírásán, mígnem a Jókai Mór Városi Könyvtár jóvoltából tavaly megjelent a mű. 
Az emléktábla avatás alkalmával Fejes Sándor ismertette Vály Mari életét és pápai tevékenységét. Vály Mari Jókai Mór testvérének, Eszternek és Váli Ferenc pápai, majd komáromi tanárnak volt a lánya. Fejes Sándor megemlítette azt is, apja kitűnő pedagógus volt, a Református Kollégium Gimnáziuma még ma is őrzi emlékét. Vály Mari sokáig lakott Pápán. Maradandó munkája életrajz írói tevékenysége volt. Nagybátyja, vagyis Jókai Mór életét terjedelmes emlékiratban örökítette meg, amely szemelvényes kiadásban jelent meg: Emlékeim Jókai Mórról Bp. 1955. A kézirat az Országos Széchenyi Könyvtárban található. Sokat tartózkodott Lőrintén Ihász Lajosné Jókay Etelka kastélyában. Innét írt levelet Mikszáth Kálmánnak, s itt is halt meg. Pápán helyezték örök nyugalomra, sírja az Alsóvárosi temetőben található.
Jókai Mór unokahúgának és életrajzírójának emlékét mától tábla őrzi lakóháza falán. Az emléktáblát dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere és Adorján Zoltán, a kör alelnöke leplezte le. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!