Talál-e az emberfia hitet a Földön?


2011-11-16 21:20:17  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Talál-e az emberfia hitet a Földön? főképe
Ezzel a címmel tartott ma előadást dr. Csernai Balázs a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének soron következő összejövetelén. Az est folyamán az atya olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy mit is jelent hinni, hívőnek lenni vagy nem hinni, nem hívőnek lenni, mit jelent a hit általánosságban és a Szentírás szerint. Mi a hit értelme, mit jelent az értelmes hit és mit az értelmetlen, illetve hogy lehet hinni a mai világban. Az atya szerint mindenkinek meg van a maga meggyőződése, amit akár lehetne hitek is hívni.
A Szentírás a hit szó alatt bizalmat és egyfajta ráhagyatkozást ért. De vajon mi értelme van az ilyen fajta ráhagyatkozásnak, amikor az életben számos szerencsétlenséget érünk meg azzal kapcsolatban?
- Rábízni magunkat valamire, sokszor megindokolható racionálisan, értelmesen is, de valójában a ráhagyatkozás nem az értelem tette, hanem az egész személyé. Azt gondolom, hogy mindannyiunknak van felelőssége azért, hogy legyen hit és bizalom ezen a földön, mert ha nincs bizalom, akkor tökéletesen élhetetlenné válhat az életünk - fogalmazott Balázs atya.
Az előadó szerint manapság az emberek életében már nem a közösség a legfontosabb, sokkal inkább az ember személyes hitén van a hangsúly. Ki-ki egyedül áll, de az egyházi közösségeken belül is mindenkinek meg van a saját maga hite, személyes istenkapcsolata. Balázs atya úgy véli, mindenkinek a maga útját kell járnia, ott keresnie az igazságot és azt, hogy mi az értelme az életnek, mivel erre általános módszer nincs.
Az egyház szempontjából Jézus a példa, aki egyszerre volt ember és Isten, ő általa láthatjuk, hogy mit jelent embernek lenni és Istennek lenni egyszerre a világban. De vajon érdemes-e hinni és van-e értelme olyanban hinni, ami természettudományi szempontból nem bizonyítható, de nem is cáfolható? Mi Jézus szerepe a mai világban? - ezekre a kérdésekre is megkapták a választ a keresztény értelmiségiek.
Az életben való eligazodáshoz, a boldoguláshoz elengedhetetlen kulcs a hit.
- A hit nem a meggazdagodásban és a jobb élet elérésében segít, az egy kapcsolat. A hit abban segít, hogy általa van egy olyan kapcsolatunk, ami akkor is megtartja az embert, amikor már minden más egyéb összedőlt - mondta Csernai Balázs.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!