Harcászati repülőezred Pápán


2011-11-16 21:06:11  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Harcászati repülőezred Pápán főképe
Sersztnyev György nyugdíjas pilóta tartott ma este előadást a Várostörténeti Honismereti Körben Harcászati repülőezred Pápán címmel.
A Pápán szolgált MÍG 23-as század parancsnoka elmondta, hogy 18 évig dolgozott Pápán. 1950. november 1-jén alakult a 24. vadászrepülő ezred Szentkirályszabadján, mely a mai ezred jogelődjének tekinthető. 1952-ben Taszárra, majd 1953-ban Sármellékre települt, végül 1961-ben Pápára. 1992-től az alakulat a 47. Pápa Harcászati Repülőezred megnevezéssel, a korábbihoz képest módosult, kevesebb szervezeti elemmel folytatta tevékenységét. 2000. augusztus 24-én szomorú esemény történt az alakulat életében: elérkezett az utolsó repülési nap, a búcsúrepülés napja. 2001. június 30-án a 47. Pápa Harcászati Repülőezredet felszámolták, ami hatalmas űrt hagyott maga után. A pápai reptér a helyieknek mindig szívügye volt. Az itt élő embereknek hiányzott a repülőgépek zaja, fájt, hogy a reptér bezárt - mondta az előadó.
Sersztnyev György elárulta azt is, hogy egészen kisgyermekkora óta vonzódott a repülőgépekhez és a repüléshez. Sokat modellezett, valamint apjától és nagyapjától rengeteg háborús élményt hallott a légi harcokról, amelyek szintén közelebb hozták a repüléshez. 7. osztályban tanára ejtőernyős volt, aki szintén sokban hozzájárult a mára már nyugdíjas vadászpilóta életpályájához.
- Nagyon sokat kellett tanulni, főleg matematikát és fizikát, de elengedhetetlen volt a jó egészség. Sokan azért estek ki a csapatból, mert nem voltak elég jó egészségi állapotban. Fontos volt még a jó családi légkör is - mesélte mosolyogva. 
Az egykori vadászpilóta előadásában kitért a MÍG 23-as típusú orosz vadászgépekre, melyek képesek lettek volna a nukleáris fegyver hordozására is, ha olyan parancs érkezett volna. Éjjel és nappal egyaránt bevethetőek voltak légicsapásokra.
A nyugdíjas pilóta repülőgép makettel és eredeti nagyságú műszerfal képekkel illusztrálta érdekfeszítő előadását.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!