A magyar szentekre emlékeztek


2011-11-13 17:33:29  | cikk: mo  | 


A magyar szentekre emlékeztek főképe
15 magyar szent – köztük Szent István, Szent Imre herceg, Szent Gellért, Árpád-házi Szent László, Kapisztrán Szent János – emlékére gyújtottak egy-egy mécsest a Pápaiak a Nemzetért Egyesület tagjai ma délelőtt a Millenniumi Emlékparkban. A mindenszentek ünnepével induló november tizenharmadik napja ugyanis 1970 óta a magyar szentek és boldogok közös ünnepe. A helyi szentek kultusza, védőszentek választása sok kutató szerint a nemzeti önazonosság kialakulásának egyik fontos előzménye. Idén két magyar szent jubileumát ünnepeljük: Szent Imre herceg születésének millenniumát és Árpád-házi Szent Erzsébet születésének nyolcszázadik évfordulóját. Mindkettejük ünnepnapja novemberben van, miként a pannóniai születésű Szent Márton és a magyar földön született Skóciai Szent Margit emléknapja is – hangzott el az emlékbeszédben.
Szentjeink közös jellemzője - akár magyarnak születtek, akár más országokból érkeztek a Kárpát-medencébe -, hogy fontosnak tartották a földi haza sorsát, felelősséget vállaltak és áldozatokat hoztak érte. Méltó tehát, hogy november 13-án együtt ünnepeljük őket: üdvözültjeink jól vagy kevésbé ismert és névtelen seregét, valamint azokat, akik reményteli jelöltjeink a boldoggá és szentté avatásra – hangsúlyozta Hiér Judit, a Pápaiak a Nemzetért Egyesület alelnöke.
A civil szervezet tagjai ismertették 15 magyar szent rövid életrajzát, miközben lelkükért egy-egy mécsest gyújtottak Szent István faragott szobrának lábánál. A megemlékezés végén Hiér Judit Molnár V. József A legszentebb családfa című írásából olvasott fel egy részletet, majd az egyesület tagjaival közösen koszorút helyeztek el magyar szentjeink tiszteletére.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!