Emlékeink nyomán 60 éves a Pedagógus Művelődési Ház


2011-11-12 07:34:01  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Emlékeink nyomán 60 éves a Pedagógus Művelődési Ház főképe
A Jókai Kör Egyesület és a Pápai Pedagógus Művelődési Ház Közhasznú Alapítvány hármas ünnepre invitálta az érdeklődőket, hiszen megünnepelték a művelődési ház 60 éves jubileumát, az Erkel Klub 20 évét bemutató könyv megjelenését, valamint egy népművelőre Egresits Jánosra emlékeztek tegnap este.
Schmidt Dezsőné kuratóriumi elnök köszöntője után a zenéé volt a főszerep, hiszen a házban a zene mindig is meghatározó volt, Pápa Város Bárdos Lajos Vegyes kara próbáit itt tartotta.
A hatvan éves Pedagógus Művelődési Házról Schmidt Dezsőné beszélt.
- 1951. január 11-én, a Jókai utca 62. szám alatt született. A volt Gollovitzer vendéglő, a mai Papp gumis műhelye volt a székhelye január 22-től. 1953 januárjában a Fő tér 26. szám alatti üzlethelyiségben, majd 1954 nyarán a Fő tér 25. szám alatti Korein ház emeletére költözött az intézmény. 1961 szeptemberében kapta meg használatra a várostól a jelenlegi, Fő utca 2. szám alatti volt Úri Kaszinó emeletét. De hogy kik is használták? Az ötvenes évek elején több mint 500 pedagógus élt és dolgozott a városban. Az ő szakmai igényeiket, szabadidős tevékenységeiket szolgálta ki ez az intézmény. Volt itt színjátszó szakkör, szimfonikus zenekar, bábcsoport és Pedagógus Akadémia is működött a házban. Hosszú ideig a TIT székhelye is a Művelődési Ház volt, de itt működött a Vajda Péter Szabadegyetem, itt kezdődött a Szűkebb pátriánk honismereti kör is. A filharmónia itt tartotta hangversenyeit, de volt itt számos városi ünnepség, iskolák tantestületi összejövetelei és koszorúcskák, de lehetett itt kártyázni, vagy csak beszélgetni is. 1984-ben felújították az épületet. Persze, ahogy változott a világ körülöttünk, úgy kellett igazodnia a háznak is. Átalakult a művelődési forma is. 2006-ban a szakszervezet alapítványt hozott létre további működtetésre, mely nehezen, de továbbvitte a ház értékeit. 2011. szeptember 1. a következő lényeges dátum a ház életében, hiszen ekkor Pápa Város Önkormányzata felmondta a bérleti szerződést, az alapítvány még megvolt, de hosszabb távra nem lehetett tervezni anyagi támogatás híján - mondta Schmidt Dezsőné.
A 60 évre énekkel, zenével emlékeztek. A házban koncertezett még Eisenbeck Ágota és Édes Lászlóné is.
Volt egyszer egy klub. A legendás Erkel Klub, mely többségében erkeles diákokból állt. Mindenki csak elismeréssel szólt az ott folyó munkákról, s az összetartozásról. Ezt a klubbot Egresits János hozta létre a művelődési központ keretein belül.
Puskásné Tófeji Valéria, aki a Volt egyszer egy Erkel Klub című könyvet lektorálta, az est során be is mutatta azt a jelenlevőknek.
A klubot 1970-ben az az igény hozta létre, hogy a kamaszkorban magas az ifjúság hajlandósága az aktivitásra, a kezdeményezésre, a szórakozásra, a véleménynyilvánításra. Egresits János ezt az élénk érdeklődést pedagógiai érzékkel jó irányba tudta indítani, és 20 évig megtartani. A 20 év alatt mintegy 1500 fiatal életében, az a négy-öt év, amíg részt vettek a klubfoglalkozásokon, maradandó élményekkel gazdagította  mindnyájukat. A farsangi-és szilveszteri bálok, a pálkövei nyaralások valódi szórakozást jelentettek a fiataloknak. Gazdag programjaik és eredményeik miatt többször elnyerték az Arany Koszorús Ifjúsági Klub elismerést - mutatta be a klubot az írónő.
- Előrelátható módon János mindent dokumentált. Még ma is megvannak azok az albumok, melyeket dátumszerűen, fényképekkel őrzött. A könyv, melyet megírt, csak vázlatszerű és rövid. Ez a könyv akkor lenne teljes, ha kiegészítenék azok az emberek, akik ezt megélték. János abban reménykedett, hogy a klubtagok örülnek majd, és könyvtáruk olvasott, féltett darabja lesz ez a kis könyv, hiszen ifjúságuk legszebb éveit örökítette meg. A könyv megírásával szeretetének bizonyítékát hagyta ránk - tette hozzá Puskásné Tófeji Valéria.
Az est során közreműködött még énekkel Csuti László és Piller Károly, Puskás Zsolt és Puskás Péter néptánccal, valamint Gosztola István szavalattal. Az eseményt Lendvai Ernőné és Mesterházy Ferenc visszaemlékezései tették még színesebbé.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!