"Az újbor kiváló" - Szent Márton-napi Újbor Ünnep az Esterházy-kastély udvarán


2011-11-11 20:43:38  | cikk: mo  | 



Népszokások, hagyományok elevenedtek meg ma este, Márton napján az Esterházy-kastély udvarán, és mindez természetesen az újbor, tradícionális libafalatok, színpadi produkciók kíséretében. Ez így természetes, hiszen számos népi hiedelem tartotta például azt, hogy november 11-én az emberek minél többet esznek, annál erősebbek lesznek. No és persze ugyanezen a napon, Márton napján volt az újbor kóstolásának az ideje is. Így hát az Esterházy-kastély előtt megrendezett Szent Márton-napi Újbor Ünnepén minden együtt volt: a gazdák kínálták az újbort, az egyik belvárosi étterem libacombot, libatepertőt és libamájat szolgált fel a vendégeknek, a város és a kistérség civil szervezetei, amatőr művészeti csoportjai pedig gondoskodtak a jó hangulatról, a zenéről és a táncról. A vigadalomból természetesen a gyermekek sem maradhattak ki. Őket a kastély egyik termében Márton Gúnár játszóháza várta, ahol mézeskalácsot díszíthettek, lámpást készíthettek és más kreatív ötleteket valósíthattak meg.

A Szent Márton-napi mulatságot késő délután dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg. A polgármester azt hangsúlyozta, örömmel tölti el, hogy a programon több környékbeli település művészeti csoportja is fellép. A város minden rendezvényén szívesen látja nemcsak a pápaiakat, hanem a kistérség egyéb településén élőket is. Az pedig külön öröm, ha a vidéki települések lakói olyan attrakciókkal érkeznek, amelyek minden jelenlévő szórakoztatását kitűnően szolgálják – fogalmazott Áldozó Tamás.
Úgy tartották, Márton napjára már kiforrt az újbor. Dugonics szerint a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a napon a bort mindenképpen meg kellett kóstolni. A Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák – tartja a hagyomány. A Szent Márton-napi vigadalom fontos eseménye az újbor megáldása. A kitűnő minőségű idei, friss bort Dr. Mail József apát-plébános szentelte meg.
A ceremónia ezzel nem ért véget, hiszen rendszerint ezen a napon avatják hivatalosan a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola Must Lovagrendjének tagjává azokat a mezős fiatalokat, akik a hagyományos, immár 10 éve, minden évben megrendezett Szüreti Napon legjobban teljesítettek.
Az eskütétel után színpadi produkciók sora szórakoztatta a mulatni vágyókat. Fellépett – többek között – a vínári Lila Akác Kórus, a csóti Margaréta Nőegylet, a békási népdalkör, a farkasgyepüi Gyöngyvirág tánccsoport, a Tücsök gyermek népzenekar, a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttes, Mózes László tangóharmonikás, a sztárvendég pedig az egyik tehetségkutató műsorból ismert Kökény Attila volt.
Mindeközben az érdeklődők kóstolgathatták a széles kínálatban megjelenő újbort, amelyről a szakemberek szerint elmondható, hogy igazán tiszta, üde és nagyon finom. Farkas Tibor, a JMSZK Kertbarát Népfőiskolája elnöke elmondta, a tavalyival ellentétben az idei időjárás nagyon kedvezett a boroknak. A kezdeti csapadékos nyár, majd a hirtelen beköszöntött kánikula szépen érlelte, duzzasztotta a fürtöket. Az idei bor egyszóval kiváló – hangsúlyozta Farkas Tibor.

A Szent Márton-napi Újbor Ünnepe még holnap is folytatódik. Lesz jelmezverseny a gyerekeknek, újabb színpadi fellépők biztosítják a hangulatot és természetesen még holnap is lehetőség nyílik a friss somlai, vagy a libából készült ínyencségek megkóstolására.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!